Цацаров: Скоро ще решим да има ли обвинения за "Червей"

OFFNews 12 февруари 2015 в 15:20 3625 3

Цацаров: Ще има повдигнати обвинения по аферата

Ще има повдигнати обвинения по аферата "Червеи". Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който обаче отказа да назове конкретни имена. Все пак той се ангажира с това разследването да се движи в кратки срокове, съобщава БНР.

По повод казаното от премиера, че ще има повдигнати обвинения, Сотир Цацаров заяви, че не министър-председателя определя това, но предположи, че с думите си Бойко Борисов е изразил общото чувство от това, което се случва - че има закононарушения. Според Сотир Цацаров едно от тях е свързано с начина, по който е било образувано оперативно дело "Червеи". По думите му, една огромна въпросителна остава - как е възможно да се даде разрешение за подслушване на автоматизирана информационна система. Проблемни, според главния прокур, са и сроковете за прилагане на специалните разузнавателни средства, както и мотивите за тяхното искане:

Едно огромно отрицание е възможността да се даде разрешение за използване на СРС по отношение на компютърна информационна система. Под обект законът разбира хипотеза, при която имаме обект за установяване самоличността на лице. Към това трябва да прибавим и най-сетне огромната въпросителна как е прилагано това СРС, защото има данни, че опити за прилагането му в страната са били извършвани. Имам предвид по отделни регионални дирекции. Безспорно е едно – не е процесуалният способ за проверка този. Няма СРС, което да се прилага по отношение на компютърна информационна система. Невъзможно е да поискаш за компютърна информационна система и да получиш разрешение. За всички видове оперативни способи има белязване. Какво ще бележиш в една компютърна информационна система с химически средства. Вътре е едно съчетание от нещо, което очевидно някой е измислил, за да даде законова форма на опита да проникне в тази система и в същото време едно тотално неразбиране на закона.

Разследването по случая продължава с разпити на всички лица по веригата, от този, който е предлолжил да започне оперативно дело "Червеи", през оперативните работници, заявителите на специалните разузнавателни средства и съдията, който ги е разрешил. На въпрос защо периодичо сме свидетели на скандали за нерегламентирано използване на специални разузнавателни средства, главният прокурор отговори, че причината е в упоритата съпротива срещу създаването на единен електронен регистър на специалните разузнавателни средства. Тя, по думите му, идвала от субектите, които имали право да искат тяхната експлоатация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!