"Ако конституционните промени не съберат мнозинство, следва политическа криза"

OFFNews 18 юли 2015 в 16:31 3846 9

Радан Кънев

"Ако конституционните промени не съберат нужното мнозинство, това ще бъде политическа криза в България. Но не означава, че ние ще се оттеглим от управлението, а че най-напред в рамките на мнозинството ще се втвърдим изключително по Закона за съдебната власт и ще търсим същия ефект през него, което няма да е лесно. Със сигурност имаме и план С, който вече включва следващ парламент, в който ГЕРБ и РБ да имат 160 гласа."

Това казва лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев в интервю заедно с министъра на здравеопазването Петър Москов за вестник "24 часа".

Досега Реформаторите са събрали 136 гласа за приемането на първо четене поправките, които ще позволят реформа в съдебната система, но са им необходими общо 160. Запитан как ще намери необходимата подкрепа, която вече трябва да търси от опозицията, Кънев отговаря, че ще е "както всичко, което сме постигнали досега... С търпение, с дипломация и когато е нужно - с твърдост".

Допълнително напрежение има и заради краткия срок в който поправките трябва да влязат в зала - преди ваканцията на Народното събрание през месец август, иначе проектът ще трябва да се внася наново след поне шест месеца. През есента са и местните избори, с които става "все по-сложно".

"Да се променя конституция в кампания, е несъстоятелно", каза лидерът на РБ.

"Нещата от месеци така изглеждат (неосъществими) и така ще изглеждат до последния момент. Аз оставам оптимист, защото едно е политическото надиграване, друго е отговорността пред крайния резултат за държавата. Смятам, че накрая ще я проявят и двете големи опозиционни партии, което ще направи вече и 180 гласа.", заяви още Кънев.

За да се стигне до успех в съдебната реформа, според Радан Кънев и Петър Москов трябва да се промени тона на разговорите с прокуратурата, защото в момента той е политически, а не професионален, а с опозицията - "на едно твърде повърхностно политическо ниво".

Радан Кънев е провел два двучасови разговора с премиера Бойко Борисов тази и миналата седмица, които лидерът на РБ оппределя като "изключително градивни". 

"Нямаше никакъв елемент на напрежение помежду ни, напротив: те бяха разговори на екип, който в момента търси изход от трудно положение в името на обща цел. Общата цел е съдебната реформа", обяснява Кънев.

На въпроса има ли основание в съмненията, че идеята за разделянето на Висшия съдебен съвет в две колегии е с цел да се подставят хора, Радан Кънев коментира:

"Има две обвинения. Едното е, че РБ иска да наложи свои хора, включително срещнах и абсурда, че аз имам лични амбиции. Второто е, че някакви зловещи западни сили, юдеомасонският заговор и нещо подобно искат да превземат българската съдебна система. И двете неща са еднозначно неверни."

Той допълва, че "с голяма болка" се е разделил с работата си в съдебната система, за да започне да я променя по политически начин и ще продължи по този път. "Няма да се връщам никога там", каза Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!