Афганистан открива консулство в България

OFFNews Последна промяна на 29 юли 2015 в 12:16 2552 1

Правителството даде съгласие за откриване на консулство на Ислямска република Афганистан в България, съобщиха от правителствената пресслужба. Консулството ще се ръководеи от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице, и ще бъде със седалище в Несебър и с консулски окръг, обхващащ територията на областите Бургас, Сливен и Ямбол. Със същото решение кабинетът допуска Красимир Антонов да изпълнява функциите на почетен (нещатен) консул на Афганистан в България.

Той е завършил Университета по архитектура, строителство и геодезия - София със специалност "Строителство на сгради и съоръжения" и е специализирал "Метални конструкции" в Държавния университет по архитектура в Санкт Петербург. От 1990 г. развива частна дейност в областта на строителството и хотелиерството. Той е член на Централното ръководство на сдружение "Европейско движение за пряка демокрация" и на Управителния съвет на Алианс България-Франция Елзас 2012, както и съпрезидент на Българския строителен и търговски консорциум.

От началото на 2015 г. Афганистан навлезе в нов важен етап на своето развитие, като сегашният период е ключов за бъдещето на страната. В края на 2014 г. приключи мисията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF) и афганистанското правителство пое в свои ръце въпросите на сигурността и развитието на страната. България ще продължи дългосрочното си ангажиране в Афганистан на двустранна основа, както и в рамките на ЕС и НАТО.

Даването на съгласие за откриване на консулство на Афганистан в България има за цел да подпомогне афганистанското посолство в София за по-нататъшното разширяване на двустранните отношения в сферата на икономиката, културата и образованието.

Междувременно днес правителството одобри изменение на междуправителственото споразумение с Индонезия за освобождаване от визи на притежателите на дипломатически и служебни паспорти. Срокът на действие на документа изтича в началото на месец август тази година, като през този период не са констатирани нарушения. С настоящото решение той се подновява за нови 5 г.

Заместник-министърът на външните работи Катя Тодорова е упълномощена да проведе преговорите и да сключи споразумението чрез размяна на ноти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови