Нинова поиска от Радев да бламира клетвата на Атанасова и Белазелков

OFFNews 22 януари 2024 в 09:58 2761 0

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Лидерът на БСП Корнелия Нинова

Корнелия Нинова поиска от президента Румен Радев да не присъства на клетвата на новоизбраните конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

"Бих казала на президента Радев да не отива на клетвата. Ако държи на това, че и промяната в Конституцията не е както трябва, и изборът на конституционни съдии не е както трябва, нека да го покаже с действия", каза лидерът на БСП пред Би Ти Ви.

В петък, когато ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ попълниха парламентарната квота от двама души в Конституционния съд с назначенията на Атанасова и Белазелков, Нинова обяви, че ще сезира КС зарази решението на парламента. Причината - "сглобката" гласува мандатите на двамата нови съдии да бъде девет години, което обаче е в разрез с решение на Съда, в което се посочва, че той трябва да е седем години.

ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ си избраха Атанасова за конституционен съдия

Днес Нинова повтори, че очаква КС да се произнесе по жалбата, която все още се подготвя. Според нея  така ще последва нова процедура.

"Имаме такъв опит от предишния път", добави червената лидерка.

Тя заяви, че решенията за назначения се взимат предварително от мнозинството и няма смисъл БСП да издига свои кандидати.

"Освен това ще изпълняват политически поръчки, в това съм убедена – вместо да пазят Конституцията, ще пазят гърба на Бойко Борисов, Христо Иванов, Кирил Петков и т.н. Това са политически кандидатури, не биваше да се случва по този начин."

Нинова коментира и предстоящите евроизбори. По думите ѝ успех за партията е не броят депутати, които ще изпрати, а изпращането на хора, които ще са проевропейски настроени и ще защитават националния интерес. От думите ѝ стана ясно, че едва ли настоящите червени депутати в ЕП ще бъдат номинирани отново: 

"Нашите евродепутати са послушковци и правят каквото им каже Европа."

Червената лидерка коментира и събитията около Васил Божков, който определи като "аналитичен човек".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика