Адв. Белянова: Няма резултат от проверка за 85 млн. кредит, даден от ББР на фирма с оборот 2000 лв.

Ружа Райчева 18 май 2021 в 14:17 7221 1

По време на извънредното положение не беше оповестен кредит в размер на 85 милиона лева на фирма със само 2000 лв. оборот, заяви адв. Албена Белянова, бивш заместник-шеф на Агенцията „Държавна финансова инспекция“ (АДФИ), пред БНР.

Албена Белянова е член на Софийската адвокатска колегия, има над 20 години опит като юрист, води предаването "Часът на избора" по телевизия Евроком и беше активен участник в протестите срещу кабинета Борисов-3 през лятото на 2020 година.

В предаването "Преди всички" по БНР тя коментира оповестените от Министерството на икономика данни за дружествата, получили най-големи кредити от Българската банка за развитие (ББР).

„По време на извънредното положение една колекторска фирма получи кредит в размер от над 85 милиона лева, а това е фирма със само 2000 лв., оборот, с 2-3 лева печалба. Беше обещано да се извърши проверка от страна на БНБ, но до този момент няма резултати“, каза Белянова.

По думите ѝ, по време на пандемията са били отпуснати и 700 милиона с постановление на Министерския съвет, без да е станало ясно как ще се харчат.

„С тези пари какво се е случило? Тук може да влезе Агенцията за държавна финансова инспекция и да направи проверка целево ли са разходвани тези средства – това са средствата на данъкоплатците“, коментира Албена Белянова.

„Ние видяхме как не само контролните органи, но и прокуратурата могат да направят проверка от нея не се установи нищо. Въпреки че обществото вижда очевидните доказателства. Или съответно се правят проверки, които служат като бухалка срещу неудобни за тях хора“, допълни още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови