АБВ ще подкрепи ветото на президента, но след като прочетат мотивите

OFFNews 09 май 2016 в 14:05 2636 1

АБВ ще подкрепи ветото на президента, но след като прочетат мотивите

АБВ ще реши дали да подкрепи ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс, след като видят мотивите му. Това заяви зам.-председателят на партията Румен Петков след среща с представители на българите в чужбина при омбудсмана Мая Манолова. 

Президентът наложи вето на промените, които засягат гласуването на българите в чужбина. Според държавния глава новите изборни правила ограничават правата на сънародниците ни зад граница.

Българите в чужбина настояват да бъде подкрепено ветото на държавния глава за район "чужбина". Те настояват за автоматичното разкриване на секции на местата, на които са били и при други избори и искат да бъде запазен старият режим за разкриване на секция при подадени поне 40 заявления, а не както беше прието сега - при 100. 

Румен Петков заяви, че АБВ ще подкрепи ветото в тази му част, но от партията първо трябва да се запознаят с мотивите на президента. "Българската държава трябва да покаже ресурс и да защити националните си интереси. Първият проблем е наш, тук, в България - да можем да защитим националната си сигурност, достойнство", каза Петков и посочи, че е важно да има експертиза на ГРАО и ЦИК за това, че имат готовност да работят с гражданите в чужбина с дефинирани параметри и по определена технология.

Стефан Манов, който представлява българите в чужбина на срещата, каза, че исканията им са за конституционни промени, които да им позволят да се кандидатират за народни представители. Такава била и нагласата на АБВ.

Според Манов българските партии нямат послания към избирателите зад граница. Избирателната активност по думите му ще се увеличи, когато има оферта на политическата сергия, която да привлече избирателя. Манов уточни, че те се борят за изравняване на избирателните права на българите у нас и в чужбина. Секции в чужбина - тази тема е и до национална политика, коментира още Стефан Манов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!