Патриотите отново плашат да напуснат властта, този път заради Изборния кодекс

Не мисля, че е добра практика да се дават ултиматуми по този начин, коментира вътрешният министър

OFFNews 09 май 2016 в 08:39 5574 18

Патриотите отново плашат с напускане на властта, ако паднат промените в ИК

Логично и нормално е, ако паднат промените в Изборния кодекс, Патриотичният фронт да напусне управляващото мнозинство. Това стана ясно от думите на председателя на ВМРО Красимир Каракачанов в интервю за Нова тв. 

Президентът Росен Плевнелиев вече върна част от текстовете от кодекса, които се отнасят до изборните права на сънародниците ни в чужбина.

На среща с премиера и депутати от ГЕРБ патриотите ще поставят въпроса с промените, които според тях касаят националната сигурност. "На разговорите ще поставим въпроса по този начин. Сигурността на държавата стои над всичко. Не можем да си играем с нашата страна", коментира Каракачанов и каза, че ако текстовете паднат, ПФ ще напусне управлението. Това по думите му е "логично и нормално".

"Доколкото знам ПФ подкрепя правителството. Въпрос на съвест и преценка е, но не мисля, че е добра практика да се дават ултиматуми по този начин. Ние полагаме много усилия за да съобразим този процес", коментира от своя страна вътрешният министър Румяна Бъчварова в отговор на казаното от Каракачанов. Тя обясни, че законопроектът е внесен от депутати и не е свързан с работата на правителството. По думите ѝ обаче аргументите на ПФ не бива да бъдат подценявани. "Нямам нито едно доказателство за влияние оттам (Турция, бел. ред.) на българската политика, но се притеснявам от това, че държавата не може да осигури във всички секции присъствие. Както и не е възможно да имаме присъствие навсякъде, където има българи на много широка категория", каза вътрешният министър. Според нея решението за излизане от ситуацията е "в ясни правила при организации на процеса", и "недопускане на изопачаване на вота или силно влияние на само една политическа партия". 

"Ако накрая трябва да избирам между стабилност и демокрацията, правата на хората, ще избера правата на хората, но надявам се във вторник да намерим разумен изход от тази тема", заяви в неделя премиерът Бойко Борисов. Тогава той каза, че се разчита на отговорността на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Пред Нова тв Димитър Димитров, доскоро живял в чужбина, каза че не може правата на избирателите зад граница да бъдат ограничавани и да стават заложник на политически интереси. По думите му, "не може българите в чужбина да си плащат, за да гласуват, а тук – да им плащат, за да гласуват". Той припомни ситуацията от 2013 г., когато на последните парламентарни избори в Лондон се е чакало близо 11 часа за гласуване.

Димитров смята, че ако има намеса на Турция във вътрешната политика на страната, за това има институции, като МВнР, които да намерят решение на въпроса, но това не трябва да става за сметка на българите зад граница. "Сега имате шанс да поправите това и да намерите механизъм, без да ощетявате правата на българите в чужбина", обърна се той към Красимир Каракачанов и припомни ситуацията от президентските избори в Румъния, когато ограничаване на секциите зад граница е довело до падането на правителството на Виктор Понта. "Не може зад националната сигурност да се маскират политически интереси и да се орязват правата на българите да гласуват. Не може да си позволяват политиците да извиват ръцете на когото и да е", коментира още Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13340

17

Blagodatka Dushanova

09.05 2016 в 19:15

Тези ченгета-патрЕотите знаят много добре,че простотиите,които предложиха за българите в чужбина не важат за българите мюсюлмани живеещи в Турция.Те просто си хващат автобусите и си пристигат в България да гласуват за дпс...За местан май ще гласуват повече мюсюлманите ,които си живеят в България. ПатрЕотите и гербарите всъщност се страхуват от българите по света,а те никак не са малко,почти 2 млн...и са готови да ги отсвирят тотално.Но никой от тези патрЕоти и гербари не си признава...Пълни лицемери!

12884

16

Nimart

09.05 2016 в 12:20

ЧАО ЧЕНГЕТА, ЧАО....

15256

15

mendi

09.05 2016 в 12:15

Моля не ги наричайте "патриоти"
Гласувал съм за ВМРО, след това потънах в земята от срам като се сдушиха с Бареков. С тази постъпка Каракачано доказа че не е нищо по различно от другите лъжци, хаванали си наваква политическа ниша.
ВМРО не са патриоти, просто се борят за оцеляване използвайки лъжи и популизъм, срам ме е че съм им симпатизирал, срам ме е че съм гласувал за тях!!!

29585

11

Izalina

09.05 2016 в 10:19

Сериозно ли възлагате надежди на Фред Флинтстоун и сродните му?
На хора, чиито последователи разпознават само 3 думи за позивна (мангал, турски и (слава Богу) България) и лесно биват насъскани да ползват другите си 20, както и ... сила?

сори, ама с целия ми патриотизъм, не ми е това представата за продуктивен национализъм

77927

10

El Commandante

09.05 2016 в 10:10

"Толкова ли искате да ограничите българите в чужбина?"

Турците.
Искат да ограничат турците в чужбина.
Българите са колатерал демидж....
 
X

Да помогнем на украинските деца!