Съветник на президента: Гласуването за българите в чужбина е дискриминиращо

OFFNews 09 май 2016 в 10:11 3452 4

Съветник на президента: Гласуването за българите в чужбина е дискриминиращо

Президентското вето върху текстове от Изборния кодекс не трябва да превръща дебата за изборните правила в партийна пропаганда. Това каза в интервю за БНТ съветникът на президента и социолог Румяна Коларова. Тя коментира върнатите от Росен Плевнелиев текстове на Изборния кодекс.

Според Коларова има проблем с начина, по който се гарантира честността на изборите както в България, така и зад граница.

"Но това не означава, че при наличието му в някои секции, трябва да дискриминираме определена група наши избиратели", коментира тя.

Коларова каза, че за вота в чужбина могат да бъдат налагани различни режими за гласуване, тъй като вложените от държавата средства трябва да бъдат оправдани. 

Тези начини, обаче трябва да бъдат основани на универсално правило. Не може за едни държави по един начин, в други по друг, отбеляза тя.

Коларова даде пример с Лондон, където гласуването е в малка стая в българското посолство. В същото време в Кеймбридж, където няма дипломатическо представителство, "може да се направят колкото искат секции и така има несправедливост, дискриминация".

Тя обясни, че налагането на вето е покана към депутатите отново да обсъдят и да обмислят по какъв начин ще регулират гласуването на българите в чужбина.

7 от 240 мандата за последните избори са дошли от гласуване в чужбина, но 4 от тях са за партии, които нямат нищо общо с гласуването в Турция, 3 мандата от гласуване в чужбина са за ГЕРБ и 1 за РБ.

Тя призова да не се превръщат фактите в партийна пропаганда.

Коларова обори твърденията, че президентът чрез ветото търси подкрепа.

Росен Плевнелиев е първият президент, избран без подкрепата на ДПС. Тези твърдения са абсолютно некоректни и неуместна манипулация, непотвърдена с никакви факти, бе категорична тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!