Атанас Атанасов: Оста "Първанов – Доган" още работи

OFFNews 08 декември 2015 в 09:16 4222 5

Атанас Атанасов: Оста

Снимка БГНЕС, архив

От АБВ не искат промяна в статуквото, защото старата ос "Първанов – Доган" още работи. Първанов два пъти е бил избиран с гласовете на ДПС и сега защитава статуквото, което е градил.

Това каза депутатът от ДСБ Атанас Атанасов в интервю за bTV. Той коментира предстоящото гласуване на промените в Конституцията на второ четене утре в парламента.

По думите му АБВ е против най-радикалните промени в основния закон на държавата и предлага така да се избират колегиите във Висшия съдебен съвет (ВСС), че главният прокурор да запази тоталната си власт. Той уточни, че за него няма знак на равенство между ДПС и „сарайско-библиотекарската групировка” и по негово мнение настоящият лидер на ДПС Лютви Местан може да се еманципира от бившия лидер Ахмед Доган, ако иска.

Атанасов припомни, че ДСБ предлага да се избирането на зам.-главен прокурор, който да е независим от главния прокурор и да може да го разследва.

Депутатът отрече да има нещо общо със записите от аферата „Яневагейт”. Според него тези разговори не излизат случайно сега и това също е свързано с промените в Конституцията. На публикациите, че с тези разговори ДПС иска да свали от власт премиера Бойко Борисов, Атанасов отговори с въпрос: „Какъв интерес имаме ние, които сме част от властта, да клатим държавата”.

Депутатът смята обаче, че разговорите повдигат важна тема – няма кой да разследва главния прокурор.

Относно твърдението на бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, че ДСБ е упражнило натиск върху него, Атанасов обяви, че Лазаров е „инструмент, снабден с опорни точки”. Видяла жабата, че подковават вола, и си вдигнала крак, каза още Атанасов по адрес на бившия главен секретар. Той обяви още, че Лазаров трябва да е благодарен на прокуратурата, че не го разследва за случая „Лясковец” и за незаконното подслушване на Касим Дал.

Ген. Атанас Атанасов отказа да каже дали ДСБ ще предложи смяна на правосъдния министър Христо Иванов, само намекна, че това ще зависи от гласуването утре на промените в Конституцията. Той лично дава висока оценка на работата на Иванов и смята, че той е ”хванал бика за рогата”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови