8% остава данъкът върху лихвите по депозитите

Ивайло Анев Последна промяна на 02 декември 2014 в 15:21 3707 4

Снимка Сергей Антонов

Заседание на Икономическата комисия към НС

Бюджетната комисия в парламента отхвърли предложението на ГЕРБ данъкът върху лихвите по депозитите да бъде увеличен от 8% на 10% от догодина.

Ако при окончателното разглеждане и гласуване на текста в пленарна зала не настъпи промяна, депозитите ще продължат да се облагат с 8%.

Данък „лихва" бе въведен при първия кабинет "Борисов" от тогавашния финансов министър Симеон Дянков. Кабинетът „Орешарски" намали налога от 10% на 8%, като разписа поетапно намаляване на тази цифра до пълното й отпадане.

Предложението за увеличаване на данъка на ГЕРБ беше направено между първо и второ четене на поправките в закона за ДДС. Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова  очакванията са за 80 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета от увеличението на данъка.

"Призовавам ви да гласувате за този текст в името на справедливостта на данъчната система", каза Менда Стоянова.

Срещу връщането на 10% ставка се обявиха от Реформаторския блок в лицето на Мартин Димитров, както и представителите на ДПС и БСП, които бяха част от управлението, въвело промяната. Според Мартин Димитров пък РБ винаги са твърдели, че са против всички данъчни увеличения.

Според Йордан Цонев след банковата криза има нужда от набиране на ресурс. Това обаче трябвало според него да се случи при една сигурна данъчна основа. "След няколко дни във фонда за гарантиране на влогове няма да останат пари", изтъкна Цонев.

Той заяви, че пари трябва да се набират може би с увеличаване на вноската, която банките влагат във фонда, вместо да се събират пари в бюджета от данък „лихва" и после през него да се пълни фонда.

"Ще трябва пак ДПС да спасяват положението в зала... всички останали са против", заяви във фейсбук депутатът от БСП Георги Кадиев.

Комисията отмени и въведеното от правителството на Пламен Орешарски възстановяване на внесения 10% данък на хората с най-ниски доходи. Това решение обаче не засяга кръга от лица, които ще искат да се възползват от въведената от Орешарски мярка в началото на 2015 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.12 2014 в 22:07

До всички патриоти реформатори атакисти в Народното Събрание- на банки които не изпълняват решението на Народното събрание и са решили да взимат мангизи за сметка на клиентите от пари от държавния бюджет да им се спират правата за такива операции и да им се отнеме правото на такива средства!!!

02.12 2014 в 20:15

Арменеца и неговата (бивша държавна банка продадена за жълти стотинки с добри активи) иска от клиентите на КТБ 0.2 процента и то два дни предварително ...а от рекламите първата транзакция е безплатна - на този НЕМА ЛИ КОЙ ДА МУ ВЗЕМЕ ЛИЦЕНЗА ЗА БАНКЕР И БИРЕНОТО КОРЕМЧЕ И МЛАДАТА МУ БУЛКА МРЪСНИК КОМСОМОЛЕЦ!!!А и сто тояги са му малко!!!

02.12 2014 в 16:15

на тия от снимката. Бой,бой и бой по кухите продажни кратуни. МЪРШИ.

02.12 2014 в 15:36

Намалиха се до смешни проценти лихвите, които дават банката по депозит и увеличиха лихвите, които взима държавата от депозити. Така се прави икономика с мисъл за хората. Игри на роби - затова и на рекордните лихви на КТБ кълвяха толкова шарани.