Президентът и МО недоволни от орязания бюджет на армията

Юлиан Христов 01 декември 2014 в 14:56 6971 1

Росен Плевнелиев

Орязаният бюджет на Министерството на отбраната доведе до реакция от страна на президента Росен Плевнелиев и Министерството на отбраната. 

В проекта на Бюджет 2015 година е планирано за армията да бъдат отпуснати с около 67 млн. лв. по-малко, в сравнение с 2014 година. Това означава, че държавата няма да изпълни поетите ангажименти за разходи за отбрана от 1.5% от БВП за 2015 година, както това беше декларирано от държавния глава и служебния военен министър Велизар Шаламанов на срещата на върха на НАТО в Уелс. 

„Поели сме ясен ангажимент пред съюзниците, казали сме, че бюджетът за отбрана няма да се реже повече, той ще бъде поне на нивата от изминалата година и плавно и постепенно ще се подобрява”, каза президентът Росен Плевнелиев. По думите му средата за сигурност в Европа се е променила "драстично и драматично" и това изисква повече отбранителни разходи. "Държавата трябва да застане зад своите приоритети - отбраната, сигурността и здравето на народа да бъде най-висш приоритет”, каза Плевнелиев.

Той обясни, че "ясният ангажимент" на държавите от НАТО е да не намаляват бюджетите си за отбрана.  

Плевнелиев каза още, че тази седмица е предвидил среща с премиера по този въпрос. 

На срещата на върха на НАТО в Уелс в началото на септември страната ни представи стратегическия документ "Визия 2020", в който ясно се посочва, че за следващата година разходите за отбрана от 1.3% от БВП, трябва да достигнат 1.5%. До 2020 година пък тези разходи трябва да достигнат 2%. 

На последното си редовно заседание миналата седмица правителството замрази за минимум две години проекта за придобиване на нов тип изтребител за армията, който е на стойност от около 800 млн. лв. С новия бюджет средствата за модернизация са значително орязани. Орязани с 10% са и разходите за персонал, което най-вероятно означава съкращаване на служители. 

До този момент военният министър Николай Ненчев не е взимал отношение по въпроса. Малко след изявлението на президента обаче от ведомството реагираха със съобщение, с което декларират, че МО не е съгласувало проекта за бюджет за 2015 г.

От МО отчитат, че според актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2015 – 2017 г. разходите на Министерството на отбраната са намалени с общо 66.423 млн. лв. спрямо представената в Министерството на финансите прогноза, като в частта за персонал намалението е в размер на 77 млн. лв. спрямо 2014 г. В абсолютна стойност намалението на бюджета на МО е най-голямо и се запазва през целия период на средносрочната прогноза.

Основният мотив за несъгласуването на проекта за държавен бюджет за 2015 г. е невъзможността да се изпълняват задачи, свързани с бойната готовност, защитата на суверенитета и териториалната цялост на страната, подготовката на декларираните формирования съгласно договорените с НАТО Цели за способности, подготовката на подразделенията за участие в мисии и операции зад граница под егидата на ООН, НАТО и ЕС, до които би довело неокомплектоването с личен състав.

За постигането на определеният от Министерството на финансите Проект на разходи за персонал на МО от министерството следва да бъде освободен допълнително личен състав от около 4 000 души спрямо списъчния към настоящия момен, се казва още в съобщението. Имайки предвид, че основният личен състав е в редиците на Българската армия (около 29 000 души), то неминуемо ще се наложи съкращаване на нейната численост, което противоречи на декларираните в коалиционното споразумение запазване числеността на Въоръжените сили и създаване на условия за висока мотивация и професионален подбор. Следва да се има предвид и фактът, че всички промени на личния състав в МО се осъществяват на базата на Прегледа на структурите на Въоръжените сили, базиращ се на анализа на средата за сигурност и е необходимо да се съгласува с останалите партньори от НАТО.

Съгласно Закона за отбраната при организационно-щатни промени освобождаването на военнослужещите се осъществява след 6-месечно предизвестие, за което се дължи възнаграждение, водещо до невъзможност намаляването на разходите за персонал. Освен това в разчетите не са включени разходи за полагаемите се обезщетения по ЗОВС, Закона за държавния служител и Кодекса на труда. Това показва, че реално вследствие на намалението на персонала на Министерството на отбраната вместо да се постигне редукция на бюджета, ще са необходими допълнителни средства за поемане на съответните обезщетения при освобождаване на персонал, аргументират се още от ведомството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови