5 икономически мерки за справяне с кризата предлага Кадиев

OFFNews 23 септември 2014 в 11:31 4550 5

Георги Кадиев

Георги Кадиев от БСП предлага пет икономически мерки на следващото Народно събрание.

Кадиев е № 9 в листата на левицата в 23-ти МИР в София, но има голям шанс да влезе в следващия парламент с преференциален вот.

Ети и петте мерки, които предлага:

1. Неувеличение на данъци и осигуровки. Считам искането на сегашния служебен министър на социалните грижи за увеличение на осигуровки за пряка покана към повече сив сектор. През 2005-2006 като зам.-министър на финансите участвах в намалението на осигуровките с 9 пункта, което е една от големите заслуги на онова правителство, наред с намалението на корпоративния данък от 15 % на 10 %. Да, събираемостта на осигуровките е слаба и над 55 % от пенсиите вече се плащат не от осигуровки, а от данъци. Но това е проблем на организация в НАП, която е отговорната институция за събиране на осигуровките. Считам и предложението на ГЕРБ за даване възможност на общините да сложат допълнителен "общински" подоходен данък за изцяло грешно. Ще увиличи данъчната тежест на обикновените служители, ще направи няколко общини по-богати, ще засили регионалното неравенство, и йезуитски ще си измие ръцете с кметовете и общинските съвети.
2. Преференциални ставки на ДДС за лекарства и учебници. България е може би единствената страна в ЕС без преференциални ставки и е илюзия, че това е голямо постижение на правителството. Напротив, всяка държава прави политика чрез ставките на ДДС. Някъде храните са намалени, някъде строителството, някъде книгите, а някъде погребалните услуги. Да, ще има загуба за бюджета, но не голяма и може да се компенсира. Това, което мори възрастните хора са лекарствата, не толкова цената на хляба и млякото, затова съм склонен към тях да се насочим.
3. Вдигане на размера на основния платен годишен отпуск на всички граждани от 20 на 25 дни, чрез промяна в чл. 155, ал.4 на Кодекса за труда
4. Законово задължение за фирмите за плащане на издадена фактура на 30 ден от издаването и забраняване на отсрочено плащане с повече от 90 дни.
5. Въвеждане на автоматичен фалит при невнасяне на осигуровки над 3 месеца.

Социалистът очаква предложения и коментари по тези мерки в профила си във Facebook.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови