Кадиев призова за масово използване на преференцията на вота

Нели Чолашка 09 септември 2014 в 17:05 4505 6

Георги Кадиев

"Преференциалният вот е революция в българската политика. Той позволява на избирателите да пренареждат листите и да гласуват за кандидати, които познават и на които вярват, не за спуснати партийни аристократи".

Това написа в профила си във Facebook Георги Кадиев от БСП. 

Той напомни, че преференциалното гласуване вече сработи веднъж на европейските избори през май тази година, когато 26% от гражданите гласуваха преференциално.

"В най-големия район в страната , столичния 23 избирателен район, процентът на преференциите надхвърли 35%. В цялата страна общо 29 кандидати от всички листи събраха над 5% преференции спрямо листите си. Това е сигурен знак, че преференцията е постижима и ефективна. На предстоящите избори тя ще сработи още по-отчетливо", смята социалистът.

Кадиев беше наказан от партийната централа заради критични изказвания срещу ръководството на Столетницата и беше поставен в листатата на неизбираемото място 9 в 23-ти МИР-София.

Ето какво още сподели Кадиев в профила си:

"Във всички партии на сигурните предни позиции се подреждат лоялни на ръководствата лица, пазещи статуквото или поне незастрашаващи съответните партийни лидери. Понякога за местата в листите се плаща от бизнес кръгове и хора с корпоративни интереси. Само гражданите нямаха своето право на избор, даваше им се списък с партии и те гласуват. С новите изборни правила вече именно избирателите имат последната дума.

Това е начинът да се промени политиката у нас. Ако покажем, че преференцията работи, за да си депутат вече няма да е достатъчно да си послушен любимец на партийна централа. Вече хората ще могат да държат сметка на избраниците си поименно за всяко решение, което не е в техен интерес. И ако не са доволни, просто ще гласуват за личностите в партията, които не са отстъпвали от техните интереси.

Имам надежда, че избирателят иска тази промяна и ще го покаже на 5 октомври. В последния парламент при няколко решения депутати от левицата гласуваха против указанията на ръководството и в защита на обществените интереси. Започвайки от назначението на Пеевски, когото четирима дипутати от левицата не подкрепиха, преминавайки през закона за пушене на закрито, закона за хазарта и стигайки до тавана на лихвите по кредитите, приет с гласовете на депутати от задните редици, без почти нито един глас от ръководствата на парламентарните групи.

Преференциалният вот може да направи тези все още отделни случаи в правило. На един следващ етап преференциалният вот може да доведе до това регионални специфики карат депутатите от определени избирателни райони да гласуват съгласно интересите на района, а не съгласно партийната директива.

Преференциалното гласуване може да изчисти листите на всички партии от абонираните им водачи. Защото често водачите на листи са едни и същи, размествани из избирателни райони из цялата страна. Места, които не познават. Избиратели, които не познават.
Преференциалният вот е уникален шанс да се покаже на партийни ръководства кои са кандидатите, които избирателите искат. Той може да доведе до реална, качествена промяна в лицата в българския парламент и оттам в начина на правене на политика у нас.

Преференциалният вот прехвърля отговорността на избрания народен представител от вярност пред ръководството към вярност пред избирателя. Това е и начинът повече местни хора да влязат в парламента, израснали и работили именно в съответните региони и да се разчита, че след мандата си тези хора ще се върнат пак в града, който са представлявали.

Именно с активно използване на преференциите гражданите могат да си върнат инициативата в правенето на политика, като те посочват избраниците си персонално и при нови избори да могат да им откажат преизбиране по същия начин. Не е необходимо да променят партийните си предпочитания, за да изразят недоволството си от политиката досега. Могат просто да пренаредят листите така, както ги предпочитат те.

Това е революция. Нека се възползваме от нея, преди да са я забранили. Същите тези партийни ръководства, които тази революция ще застави да се променят.

На парламентарни избори по-нагоре в листата могат да се издигнат политици, които получат над 7% преференциални гласове в съответната секция.

Водачът трудно може да бъде изместен, защото всяка бюлетина без преференциален вот, се води преференция за него. Това беше записано в Изборния кодекс под натиска на ДПС (те вкарват в парламента почти само водачите на листите).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови