10-те въпроса на Георги Кадиев за скандала с КТБ

Нели Чолашка Последна промяна на 11 юли 2014 в 15:31 33609 14

Георги Кадиев

Бившият депутат и бивш зам.-финансов министър Георги Кадиев зададе чрез профила си във Facebook 10 въпроса на БНБ за скандала с КТБ, които според него днес не са получили отговор.

"Прочетох много внимателно прес съобщението на БНБ и у мен останаха повече въпроси, отколкото отговори. Тръгвам по ред по текста на съобщението:

1. Защо са канени само определени медии? Прозрачността е задължително първо условие при криза на доверие.

2. "Резултатите по отношение на Креди Агрикол-България са положителни. Това е добре управлявана банка с добри банкови практики. Състоянието на кредитния портфейл е много добро". ТОГАВА ЗАЩО Я ОДЪРЖАВЯВАТЕ?

3. "Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв." 3.5 МЛРД ЛЕВА СА 7 % ОТ ОБЩИЯ КРЕДИТЕН ПОРТФЕЙЛ НА ЦЯЛАТА БАНКОВА СИСТЕМА, И СА ОТПУСНАТИ БЕЗ ДОКУМЕНТИ? А НА НАС НИ ИСКАТ КАСОВИ БЕЛЕЖКИ ЗА 2 ЛЕВА В МАГАЗИНА?

4. "Не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си. Не могат да бъдат оценени също така и наличието и качеството на обезпеченията, което от своя страна води до невъзможност за съставяне на крайно заключение за състоянието на кредитния портфейл в размер на 3.5 млрд. лв. За съжаление тези действия не могат да бъдат регистрирани с инструментариума на дистанционния банков надзор и навеждат на мисълта за умишлени злоупотреби." И КАТО НЕ СТАВА С ДИСТАНЦИОНЕН БАНКОВ НАДЗОР, КЪДЕ Е НАДЗОРА НА МЯСТО? ЗА КАКВО ВЗИМАТ ЗАПЛАТИ?

5. "По данни на квесторите на 19 юни тази година чрез трето лице са изтеглени и предадени срещу разписка на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка 205 887 223 левова равностойност в брой". ИЗТЕГЛЕНИ В БРОЙ? СЪС ЗАЯВКА ОТ ПРЕДНИЯ ДЕН? И БНБ НЕ ЗНАЕ? И НА НИКОГО В БНБ НЕ СВЕТНА ЧЕРВЕНА ЛАМПА?

6. "Прехвърляне на всички „добри“ активи и пасивите на Корпоративна търговска банка в Креди Агрикол". НЯМА ТАКАВА ТЕРМИНОЛОГИЯ ДОБРИ АКТИВИ И ПАСИВИ. КОЙ ЩЕ ОПРЕДЕЛИ ТОВА? ДОБРИ ПО ДУША ИЛИ КАК? ИМА ЛОШИ КРЕДИТИ, ИМА НЕОБСЛУЖВАНИ КРЕДИТИ, ИМА КРЕДИТИ БЕЗ ОБЕЗПЕЧЕНИЕ И Т.Н., НО НЯМА ДОБРИ И ЛОШИ АКТИВИ И ПАСИВИ.

7. "Единственото изключение от това, подчертаваме, ще бъде мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка и свързаните с него фирми и лица". ПО ПОСЛЕДНИТЕ ДАННИ ЛОШИТЕ КРЕДИТИ В КТБ СА 1.78 % ОТ ПОРТФЕЙЛА. ТЕ ВЕРОЯТНО НЕ СА СВЪРЗАНИ С МАЖОРИТАРНИЯ СОБСТВЕНИК. ДОБРИ АКТИВИ ЛИ СА ИЛИ ЛОШИ? И КЪДЕ ОТИВАТ?

8. "Законодателят е вменил правата и отговорностите за функцията банков надзор на подуправител, ръководител на управление Банков надзор. Управителят и другите членове на Управителния съвет на централната банка нямат никакви директно възложени задължения, нито права по отношение на текущия банков надзор". БРАВО. ПРЕХВЪРЛИХА ОТГОВОРНОСТТА. И ЗА КАКВО ВЗИМАТЕ ЗАПЛАТИ? НАЛИ УПРАВИТЕЛЯТ ПРЕДЛАГА ПОДУПРАВИТЕЛЯ, НЕГОВАТА ОТГОВОРНОСТ?

9. КАКВО СЕ СЛУЧВА С КЛИЕНТСКИТЕ АКТИВИ НА ИНВЕСТИЦИОННИЯ ПОСРЕДНИК КТБ, КОИТО СА ЗА НАД 2 МЛРД ЛЕВА?

10. КАКВО СЕ СЛУЧВА С ДОГОВОРНИТЕ ФОНДОВЕ НА КТБ? ТЕ ДОБРИ ИЛИ ЛОШИ ПАСИВИ СА?

И още куп друг въпроси, които постоянно се появяват. Оставям криминалните въпроси настрана. Най-важният въпрос е КАК БНБ ДОПУСНА ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ? И какво ще променим там, за да не се повтори никога това, на което ставаме свидетели в момента".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.07 2014 в 00:21

Какъв Цацаров, какви пет лева? И той е част от схемата, както и Искров. А зад всичкото това е дългата ръка на Доганя и разбира се, Боко Тиквата, който за да се докопа отново до властта е готов да влезе в съюз и с дявола!

12.07 2014 в 10:35

Ето къде отидоха парите от последния заем за 3 милиарда. И пак ние ще ги плащаме. Занели са още месеци по-рано, че това ще се случи, а сега се правят на изненадани!

12.07 2014 в 08:28

Хубаво говориш Жорка, ама защо в сураттефтеря, а не от трибуната на парламента?

12.07 2014 в 00:09

Един известен човек от Острова беше казал: Трябва да се обе...сва по един (банкер) на седмица за да се оправят нещата.

11.07 2014 в 21:16

Не трябва народа да длаща престъпленията на банкерите

11.07 2014 в 16:43

Някой взе една огромна сума, направи партия която вече си вкара двама в Европарламента и раздадоха милиони на наблюдатели, цигани и т.н. добре знаете какво се случваше. В крайна сметка налице е едно престпление. Както се казва - човека взе парите, каза чакай малко - чакай да се върне. Цацаров или да започва да работи както трябва или да дава оставка. Да се отзоват тези двамата от тази псевдо-партия. И като капак навсичко да ми сервират че одържевяват една банка и всички откраднати пари от вложителите в КТБ ще се изплатят от тази банка. Т.е от парите на България. Т.е. от днес имаме нов 3,5 милиарда лева нов дълг-честито българи :) .

11.07 2014 в 16:40

По въпрос № 6. Кадиев е и прав, и не е. Добри и лоши активи и пасиви няма в учебниците, да, но с тази терминология си служеха активно кадрите на MG през 90-те години, лично шефът им (нека земята му бъде олово) се изразяваше така. И тогава в центъра на София се разнасяха куфари с пари. Не предполагахме, че историята ще се повтори толкова скоро. Но каквото и да става, накрая идва Иван - руският снайперист и въздава всекиму.

11.07 2014 в 16:17

Трудно мога да си представя такава голяма сума в брой налична в трезор и изнесена наведнъж. За мене тези пари са отдавна откраднати, просто липсата им е оформена по този начин счетоводно в последните дни. Големият проблем е че сега тези които сега задават въпросите всъщност трябва да дават отговорите. Всичко е било отдавна известно. Важно е всички, които тази тема ги вълнува да са през БНБ в 18.30 днес.Не искам да ми казва Йордан Цонев, колко ще струва на обществото тази криза. Искам да каже колко ще му струва на него лично, колко той лично ще плати- както финансово,така и политически.Същото се отнася и за онези, които емитират дългове с лекотата на емитиране на пощенски марки и се лезят из парламента като тикви. Искам отговори и от тези, които вчера си позволяваха да държат сметка на бизнеса дали се държи прилично според техните представи за приличие.
Довечера пред БНБ- архиважно е.

11.07 2014 в 16:09

А какво се случва с пришитите телевизия и политическа партия към фалиралата банка. Те към добрите активи ли ще бъдат причислени или и там мирише, та мирише.

11.07 2014 в 16:06

Има изход... Помните ли съдбата на Чаушеску?