Първи арести за КТБ - на шефа на Управителния съвет и главния касиер

ОFFNews 11 юли 2014 в 14:15 33517 16

Прокуратурата е задържала двама ръководни кадри на КТБ във връзка с изнесените по-рано днес от БНБ данни за източване на банката.

Арестувани са председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на трезора Орлин Русев, както и главният касиер Маргарита Петрова.

Подготвят се документи за призоваване по реда на международната правна помощ на бившия вече шеф на Надзорния съвет на КТБ Цветан Радоев Василев.

Прокуратурата е била сезирана от БНБ за неправомерно теглене от трезора на Корпоративна търговска банка на необичайно големи суми: 93 139 500 евро, 23 657 575 лева и 45 000 щатски долара. Те са изтеглени в един ден - 19 юни. Както стана ясно по-рано днес, общата стойност се равнява на 205 887 223 лева.

Във връзка с разследването днес, 11 юли, в Созопол е задържан Орлин Русев, за когото са налице доказателства, че лично е разпоредил горепосочените суми да бъдат изнесени от трезора на банката и предоставени на трети лица, съобщават от прокуратурата. 

Вчера като обвиняемо лице за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, е привлечена Маргарита Петрова. Тя е извадила горепосочените суми от трезора в чували и ги е предала на трети лица. Спрямо Петрова е постановено задържане до 72 часа и в този срок ще се изготви искане до съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

От прокуратурата съобщават още, че са разпитали изключително голям брой свидетели. Иззели са записи от охранителните камери и документи. Провежда се и оглед в трезора на КТБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!