Такса ''коронавирус'': Консулът в Хага събирал по €5 от българин, €10 - от чужденец, за да сложи нова преграда

Успял да я вземе от двама, преди практиката да бъде спряна, а мандатът му - прекратен предсрочно, заяви външният министър Екатерина Захариева

Александра Маркарян Последна промяна на 08 април 2020 в 12:43 7142 5

Българският консул в Хага е въвел такса "коронавирус", за да сложи нова преграда пред сградата. За българин тя била 5 евро, за чужденец - 10. Такава са платили само двама души - българин и чужденец, преди МВнР да вземе мерки и да прекрати предсрочно мандата му, съобщи на брифинг вицепремиерът и министърът на външните работи Екатерина Захариева.

В София получават информация за "самоволно и в нарушение на законовите и подзаконовите нормативни актове на Република България" - по думите на Захариева таксуване - на 6 април.

"Слава Богу малко са гражданите, от които е събрана - двама" - каза тя и допълни, че на консула "веднага е обяснено, че това е крайно незаконно, надопустимо, в нарушение на редица закони". И двамата са отишли в консулството ни заради спешни случаи - каза министър Захариева и припомни, че сега консулските служби откликват основно на такива заради ограниченията, наложени им в условия на пандемия от коронавирус.

На 7 април в МВнР пристига доклад от постоянния секретар към посолството във връзка със случая. Тогава станало ясно, че нарушението не е първото - стана ясно от думите на Захариева, която впоследствие отклони журналистически въпрос какви са били другите.

Предстои образуването на дисциплинарно производство и определянето на дисциплинарно наказание на дипломатическия служител. Но едно от най-тежките наказания за дипломатически служител е предсрочно прекратяване на мандат - подчерта

"Веднага реагирахме, спряхме това незаконно действие. Много се надявам то да не доведе до уронване на престижа на консулските служби" - каза Захариева и напомни, че те "работят на първа линия" както за облекчаване и осигуряване на административните услуги за граждани, така и по прибирането им у дома в ситуация, в която самолетните полети са крайно ограничени.

"Благодаря на тези служители, които допринасят за престижа, а не за уронването на дипломатическата служба" - каза Захариева.

Мотивите

Обяснението на консула за въведената такса е, че искал да събере пари, за да осигури предпазни заграждения пред сградата на службата, каза министър Захариева, но подчерта, че срадата е ремонтирана през 2019 г. и са подобрени "изключително много условията, има електронен портиер, увеличени са гишетата".

"Какъвто и да е бил мотивът, дори да е с най-добри намерения, не може да събираш такса! Нито един мотив не може да оправдава незаконни действия" - подчерта министърът.

Българи в чужбина

Българи, които все още не са прибрани от чужбина, има в два круизни кораба в Италия. Днес трябва да тръгне автобус, който да ги прибере до България. Очаква се и полет от ОАЕ - каза още Захариева. Работим по втори полет и от Индия. За Кипър също се работи.

"Много са хуманитарните случаи. Имахме случай, при който заради коронавирус планирана операция на български гражданин, наш служител, зад граница можеше да бъде осуетена. Докарахме го с кола, тъй като му беше прекратено лечението в чужбина. Всеки ден има казуси и случаи", разказа тя.

Изтекъл срок на валидност на документи

По отношение на сънародниците ни в чужбина с документи с изтекъл срок на валидност Захариева каза, че те ще бъдат допуснати да се приберат до България, ако се намират в една от следните държави: Ирландия, Чехия, Великобритания и Турция. За това има уверение от властите в съответните държави, преговорите с други продължават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11406

5

Hihi1981

08.04 2020 в 14:10

Срам,срам,срам и Оставка на този който го назначил!!!

5939

4

Станчо Панса

08.04 2020 в 13:53

Абе той с благородна цел бе, ама само от двама трима я събрал.....Мажеме яко, за да не се разприказва човека, че ще стане страшно.

1111

3

Journey

08.04 2020 в 13:50

До кокетен

Моля, моля. Това за шефа фна КОНПИ е долна лъжа.
Той беше изпратен в консулството във Валенсия, а не в Барселона.
Моля да се извините.

7635

2

kokoten

08.04 2020 в 12:56

Нивото на консулските служби се срина до под нулата с назначаването на продажника от КПКОНПИ за консул в Барселона......ще почнат да садят домати и чушлета и ще ги продават пред консулството,за да не забравят традицията....

2863

1

zuljin

08.04 2020 в 12:55

Мандата добре, а затвор кога???