Предимства и недостатъци на кредитите до заплата

OFFNews 21 октомври 2020 в 21:53 3445 0

Кредитите до заплата дълго време бяха заклеймявани като лош начин за финансиране, който носи повече негативни последствия, отколкото ползи. По последни данни на „Микро Кредит АД“ обаче, истината обаче е съвсем различна и малко по малко хората придобиват доверие към този по различен финансов продукт.

Кредитите до заплата, както всички кредити, имат своите преимущества, условия, задължения и отговорности, които ако не се спазват, водят до негативни последствия. От една страна, лошата законова регулация в миналото, а от друга - ниското познаване на този финансов продукт, са били основните причини за недоверие към кредитите до заплата.

И двете причини днес не са факт, хората знаят какво означава бърз кредит и всички фирми, които ги отпускат са регистрирани. Решихме да разбием по-детайлно кои са лошите и добрите страни на кредитите до заплата и да ви ги покажем.

Каква е същността на кредитите до заплата?

Това са малки суми, отпускани за спешни разходи, като длъжникът поема отговорността да върне сумата в целия ѝ размер, когато получи месечното си възнаграждение. Под това име обаче може да се разбират още няколко вида кредит, нека да видим кои са те:

• Бързи кредити;
• Спешни кредити;
• Бърз заем;
• Спешен заем;

Връщането на взетата сума е необходимо да се случи до 1 месец след подписването на договора. Предвид това, че сумите са малки, това условие е по-скоро преимущество, отколкото недостатък.

Улеснената процедура

Безспорно, колкото по-лесна е една процедура, толкова повече хората я предпочитат. Напълно човешко е да не искаме да губим време в бюрокрация и попълване на документи и спрямо това да изберем фирмата за кредити, която е минимизирала кандидатстването до 2-3 формалности. Това е преимущество, което може да спечели доволни клиенти.

Проблем би било, ако улеснената процедура е съчетана с некомпетентност от страна на фирмата и това доведе до допълнителна загуба на време в последствие. Също проблем би било и ако клиентите на фирмата, заради улеснената процедура сметнат, че това не са сериозни финансови отношения.

Съвет: В каквато и форма на финансови отношения да участвате, винаги се отнасяйте сериозно и не подписвайте нищо без да сте разбрали условията в тяхната пълнота.

Фирмите за кредити имат по-малко изисквания

Банките обикновено изискват освен документ за самоличност и банкова сметка в тяхната банка, гаранция за имущество, трудов договор и други. Цялата тази информация им е нужна, за да направят на лицето кредитна проверка. Освен това искат и да са сигурни, че лицето ще има възможността да върне сумата в уговорените срокове.

Фирмите за бързи кредити имат огромното преимущество, да изискват по-малко неща, за да може да улеснят процедурата. Добрата страна на това е, че хората не се чувстват притиснати. Лошата страна, както можете да се досетите е, че има хора, които злоупотребяват с гласуваното им доверие. Ето, какво ви е необходимо, за да кандидатствате за бързи пари до заплата:

• Да сте пълнолетни;
• Да притежавате и да носите с вас вашата лична карта;
• Да разберете всички условия по кредита;
• Ако кандидатствате онлайн, да притежавате сметка в банка, по която да се преведе сумата, за която сте кандидатствали.

Фирмите за кредити до заплата не проверяват кредитната ви история

Това не е точната истина. Те не правят дълбока проверка, но все пак проверяват лицето, което кандидатства. Освен това, преимущество е фактът, че ако кредитната история на лицето е била лоша преди 3-4 години, не оставят това да влияе на решението им дали сега да му отпуснат финансиране.

Ако сте се чудили защо банките имат по-дълги периоди, когато кандидатствате за кредит при тях, това е отговорът. Подробната проверка отнема време. Това е и причината, фирмите за кредити до заплата да са предпочитани от толкова хора.

Кредит до заплата е вид необезпечен кредит

Традиционните заеми по един или друг начин са гарантирани от имуществото на длъжника. Например, ипотеката е гарантирана от стойността на имота, потребителските кредити - от заплата и тн. Да е обезпечен един заем на практика означава, че ако лицето не изплаща вноските по него, тогава банката ще придобие собственост върху имуществото, с което заемът е гарантиран.

Кредитите до заплата са необезпечени и това си има добра и лоша страна. Добрата е, че хората не се притесняват за имуществото си и могат да спят спокойно. Лошата е, че това, както и улеснената процедура, може да привлече нелоялни клиенти, които знаейки, че нямат директно обвързване, да не усещат необходимостта да си покриват вноските.

Съвет: Фирмите за кредити, макар и неизисквайки обезпечение за повечето кредитни продукти, които предлагат, разполагат със защита от закона и подписания договор с клиента, за да започнат процедура по вземане на дължимото. Това означава, че отговорността е налице.

Лихвените проценти са по-високи

Като продукт, кредитът до заплата е доста специфичен. Условието да се върне взетата назаем сума до 1 месец, повече напомня на заем от приятел. Това е и основното впечатление, което повечето фирми за кредити искат да оставят у клиентите си.

Както всеки заем обаче, така и този, си има цена - лихвеният процент. Колкото и да не ни се вярва, днес лихвените проценти при бързи кредити изобщо не са толкова високи. Нещо повече, ако сте с лоша кредитна история, напълно възможно е банките да ви предложат доста висока лихва, при кандидатстване и тогава дори лихвата, предложена ви от фирмите за бързи кредити ще ви се стори ниска.

От гледна точка на заемодателите, по-високите лихви гарантират в някаква степен обезпечението на заема. Така че благодарение на малко по-високите лихви, можете да получите заем дори и да не сте с перфектната кредитна история.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews