"Завръщане в бъдещето": Какво ни обеща Спилбърг, какво получихме всъщност

Николаос Цитиридис 03 януари 2015 в 09:40 35771 14

2015 година е ключово важна за феновете на "Завръщане в бъдещето". Освен че се навършват 25 години от създаването на трилогията на продуцента Стивън Спилбърг и режисьора Робърт Земекис, 2015-та е годината, в която Марти Макфлай и д-р Емет Браун попадат със своята машина на времето, направена от "Делориън".

Какво получихме

"Завръщане в бъдещето" 2 прехвърля историята в 2015 година. Ето какво "предсказаха" за нея Спилбърг и Земекис:

1. 3D филми

Когато Марти Макфлай пристига от 1985 година в бъдещето, за да спаси сина си от беда, той е "нападнат" от 3D изображение на акула, което всъщност е реклама пред кино салон на филма "Челюсти" 19. Явно Спилбърг е предполагал, че дори и след 25 години ще излизат продължения на днешните класики и тогавашни хитове като Star Wars, Костенурките нинджа, Indiana Jones.

2. Видео разговори

Във времена, когато дори не е имало мобилни телефони Земекис и Спилбърг са включили в своя филм от бъдещето видео разговорите. Нещо, което днес не ни се струва нещо ново, тъй като те са в нашето ежедневие от години.

3. Технологии, подходящи за носене

По време на семейната вечеря на семейство Макфлай двете деца на Марти носят очила, с които говорят и гледат телевизия. Днес това е възможно благодарение на Google Glas очилата. Технологията на Земекис и Спилбърг обаче изглежда далеч по-развита от тази на Google.

4. Ключалки с пръстови отпечатъци

Когато приятелката на Марти Дженифър Паркър е упоена от Док, за да не задава много въпроси в бъдещето, я откриват полицаи, които я откарват в дома ѝ. Там ключалката на вратата се отваря с пръстовия отпечатък на Дженифър. Нещо, което имаме и днес не само на ключалките, а и на смартфоните.


Какво не получихме, а много ни се искаше

1. Летящи коли

В 2015-та година на Спилбърг всички коли са летящи. За жалост в реалната 2015 година тази технология изглежда твърде далече, а дори да е възможна, тя със сигурност скоро няма да е достъпна за всички, както е във втората част на "Завръщане в бъдещето".

2. Hoverboards или летящите скейтборди

Една от най-яките джаджи във филма е летящият скейтборд, с който Марти се измъква от бандата на Гриф (синът на Биф). В края на 2014-та се появи прототип на хоувърборда, но всички свърши с едно обещаващо клипче и нищо повече.

3. Дрехите и обувките

Въпреки че днес всичко е смарт, дрехите ни са далеч от това да станат кой знае колко умни. В "Завръщане в бъдещето" 2 дрехите се изсушават сами, ако са мокри, стават ти по-мярка, дори ако са ти големи, а обувките не се връзват, а се пристягат сами. Днес разполагаме с технологии като тези дрехите ни да отмерват пулса, а обувките могат да комуникират със смартфони, но дрехите на Спилбърг са далеч по-желани.

4. Факсове през 2015-та (това не ни се иска, ама изобщо)

Марти Макфлай от 2015-та разбира, че е уволнен чрез факса - технология, която през 89-та е била модерна, а днес е малко използвана и направо древна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!