ЧЕЗ, спрете издевателствата по нощи́те!

Емил Братанов 09 септември 2020 в 09:31 6871 2

Опасно за живота и уредите ви

Снимка сффнюз

Предварително уточнявам: текстът ми е лично словоизявление, не ангажирам никого с него. Пиша като потърпевш от издевателствата на ЧЕЗ над нас - клиентите им, над битовите ни уреди и търпението ни да плащаме услуга (която не получаваме 24/7, но затова пък ни "води" към ремонти и нова техника). Горещо моля потенциалните коментиращи, нека този път се "изкажат" само потърпевши като мен, т.е. нека под текста всеки - на когото му спират тока, когато си искат - да сподели: там-и-там, често/рядко, имах скапани уреди/техниката ми още се държи.

Гевгелийски квартал на "Св.Троица" в София. От началото на епидемията много хора действат от вкъщи. Ползват компютри. Други правим разни неща с тях, които са учене, изследвания, проекти разни. Битовата апаратура пък работи непрекъснато, независимо от Ковида. Не мисля, че всеки ми съкварталец си е купил вече юпиеси (и изобщо патещ потърпевш от "мрежовата дискотека" на Електрото в алгоритъм: гасне-чакаш-идва за 2 сек.-гасне-чакаш повече-идва за 2 сек.-гасне-отново изключваш всичко, ако не си първия път-няма го колкото първите два пъти общо-идва... е този път го има неясно до кога). Подозирам, че гласят промяна в условията на услугата - раздават юпиеси, на които начисляват наем и пренос (колкото е линейната дължина на всички стени в дома, "положени" виртуално една до друга). Който го откаже, плаща двойно тока и му се отнемат по 1 година от гаранциите на електроуредите, дето ползва.

Играта с тока не е от вчера. Да речем, преди 3 години (понеже аз доста си седя на компютъра нощем, понякога работи и телевизор без звук) беше същото. Може би миналата година се случваше по-рядко. Сега отново е нетърпимо. Токът спира "от нищото" в мъртви следобедни часове - като примерно в 14 ч., но не само през лятото. Няма го между 5 и 20-тина минути. Задължително през това време поне 1-2 пъти светне/гасне ударно, докато се "установи" на режим "върна се". През нощта е често, но затова пък задълго. Дори си мислех, че е нещо "планово" - гаснеше все ок. 00:30-01:00 или малко след 01:30 и нямаше ток толкова, че нерядко съм си лягал, без да го дочакам. И така - цяла седмица регулярно. След месец пак.

В началото на миналия август, сега (отделно от аварията с някакъв трафопост и тролейната мрежа в Люлин) един следобед спря към 14 ч. обичайно, дойде, после пак спря някъде към 16 ч. После между 18:00 и 19:50 спира-идва поне 4-5 пъти. Като за тези близо 2 часа, всъщност, 4-5 пъти "мигваше" като за проба на аварийните ми лампи в хола и кухнята. Не скапа (о, Боже, на светкавиците, благодаря Ти!) хладилника, или единия телевизор (който - странно защо - няма в менюто си опцията "каквото и да си правил, като спре токът, стой си спрян след това"). Обаче компютърът взе да дава странни "позивни" от този следобед нататък. Въпреки, че е на защитен контакт не от 10 лв. Ставаше все по-зле и след предположения и проби с почти всичко в кутията, накрая "извадих късата клечка" да ми се налага да сменям дъно. В момента пали, само ако го държа под напрежение (докато се организирам за ремонтите). Близък сервиз ми каза, че не е от регулярно издъхване на кондензатори, а нещо "го е ударило".

По този начин (а вече и с един радиочасовник, на който извадих нарочно батерията) само за времето между миналия петък и днешната сряда сутрин, разбрах, че през нощта (понеже наваксвам с едно "писане" и стоя поне до един-един и половина след полунощ; значи от там до сутрешното ставане в къщата) токът е спирал срещу събота, по-точно рано сутринта в съботата и снощи/тази сутрин. Направих "анкета" из блока. Разширих я в супера. За съботата се очерта, че към 5 сутринта е нямало ток, след 6:30 май вече имало. Но имаше мнения и, че е нямало ток поне над 2 часа. За снощи още не съм разпитал бабите наоколо. "Само" 2 пъти за 5 дена, направо си е "добре".

Интересно ми е какво се случва с Мрежата или малко след полунощ, или рано сутринта. Всички в района пекат на фурна пуйки със зеле ли? Или се пускат хиляди климатици? Описвам само случаите напоследък. Ако бях споделил впечатления отпреди година-две, трябваше да кажа, че тогава, почти всяка седмица (или поне 2 от 2 месечно) токът си спираше като по "полунощно разписание". Докога, ЧЕЗ? От медиите научаваме понякога как в дадено населено място из страната масово на хората са им "гръмнали" уредите. Наистина не знам дали някой ги обезщетява, или трябват застраховки, протоколи, оплаквания, съд. Но това не е редно и разбираемо да се случва толкова зловещо редовно в ХХІ век. ЧЕЗ, вие уж сте европейска компания, дошла в уж европейска страна. Ясно е, че ни взимате за аборигени, които пък - уредено от уж държавата им - даже плащат тока на други мургави аборигени. Може би обяснението е в "уж"?

Или понеже не ви дадоха да се продадете и вие гледате да "докажете" че сте си тръгнали? Но - всъщност - добре знаете, че ако можехме да си избираме "токодоставчиците", щях да се спра не на Варненския електропренос, а на Виенското дружество, или на Мюнхенското...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

11.09 2020 в 15:53

Май преди две години, имаше същия номер в Лозенец. Вечер и нощем, по за час, с по два удара по за две секунди от нищото.
Просто изключвах бушоните докато светнат съседните къщи и улиците, и ги включвах десетина минути след това.
После разправяха, че било планово и за профилактики, или няква такава глупост. ТраЯ няколко месеца.

3232

1

tarabata

09.09 2020 в 12:39

Братанов, осъди ги! Ако повече потребители ги осъдят ще си правят сметката, дали да предоставят качествена услуга, която изисква повече инвестиции, все пак, а не само свръх печалби, или да ги скъсват редовно от обезщетения...