Журналисти на протест срещу прокуратурата

OFFNews 21 август 2014 в 09:11 5573 0

Снимка Ивайло Анев

Заместник-главения редактор на "Капитал" Алексей Лазаров.

Журналисти излязоха на протест срещу Прокуратурата тази сутрин пред сградата на Съдебната палата.

Причината е проверка на Софийската районна прокуратура по сигнал на изпълнителния директор на "Водстрой 98" Момчил Борисов срещу двама редактори от вестник "Капитал" по повод публикацията му от 27 юни, озаглавена "Паниката е по-голяма от проблема". В нея се коментира кризата в Корпоративна търговска банка и последвалото масово теглене на спестявания от Първа инвестиционна банка.

Борисов поискал проверка дали не са извършени престъпления срещу републиката и обществения ред и спокойствието на гражданите.

Разследващият прокурор изпратил сигнала в СДВР, откъдето извикали управляващия редактор на "Капитал" Алексей Лазаров и редактора Николай Стоянов, за да дават обяснения.

"Считаме това за много лош сигнал и заплаха за свободата на словото у нас. Считаме, че с действията си Прокуратурата подхранва съмненията, че български институции работят като под строй по волята на фирмите на няКОЙ, срещу което протестираха българските граждани повече от година. Призоваваме колегите журналисти, както и будните зрители, слушатели и читатели, които не искат да приемат безгласно този акт: в четвъртък Подстрой в 9 и 8 пред Прокуратурата", се казва в съобщението за протеста, организиран чрез Фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови