Зелени дни: 3 слънчеви дни, посветени на устойчив туризъм, зелени идеи и отговорен бизнес

ОFFNews 04 октомври 2016 в 15:27 3937 0

Любомир Попйорданов с участнички на "Зелени дни 2016".

В историята вече е и седмото издание на "Зелени дни": най-големият форум на открито за чисти натурални продукти, устойчив туризъм и инициативи за отговорно отношение към природата.

В началото на октомври цветно множество от над 5000 жители и гости на София посетиха най-зелената фестивална зона в сърцето на София, любопитни да се запознаят с най-актуалните инициативи за опазване на околната среда, нови форми на социално предприемачество и непознати туристически дестинации сред природата.

„Седем години след тяхното начало "Зелени дни" продължават да дават тон на жителите и гостите на София, интересуващи се от нови дестинации, отговорно пътуване, чиста и здравословна храна, приключения и практики, които изграждат личността. Повече от фестивал или изложение, те се превърнаха в синергично място, където се споделят авангардни идеи, където живее надеждата за едно по-етично и отговорно общество, с внимание към малките и средни предприятия и семейните бизнеси, територия на свободния дух. Всичко това, ние определяме като култура“ направи своята равносметка г-н Любомир Попйорданов, председател на Българска асоциация за алтернативен туризъм, вдъхновител и организатор на „Зелени дни“ .

Галещите лъчи на есенното слънце изпълниха събитието с настроение и дадоха възможност на над 50 изложители да запознаят посетителите с висококачествените си продукти от натурален произход. Сред производителите и вносителите на органични храни и козметика бяха "Армина Био", Biozone.bg, Zoya.bg, "E-Lek", "Зелен Био", "Пчелари Илиеви" и южноамериканската напитка "Мате".

Снимка от "Зелени дни 2016".

Най-прясната си селскостопанска продукция пък представиха фермерите от мрежата на "Хранкооп София". С ръчно изработени играчки и 3D модели зарадваха най-малките "Pino Toys", "Thinx" и "Ugears". Продукти и аксесоари за свободното време, къмпинг и планина можеха да изберат гостите от щанда на магазини „Стената“. Атрактивни възможности за туризъм и отдих пък предложиха на потенциални гости три природни парка: ПП „Врачански Балкан“, ПП „Българка“ и ПП „Русенски Лом“. Министерство на туризма, ОП „Туризъм“ на Столична община и мрежата „Зелена къща“ пък запознаха посетителите с текущите си програми.

Своеобразна платформа за каузите на най-изявените НПО, „Зелени дни“ даде гласност на настоящите активности на Българско дружество за защита на птиците, Българска фондация „Биоразнообразие", За Земята, Greenpeace, WWF и други.

Снимка от "Зелени дни 2016".

Важно място в „Зелени дни“ зае традиционната спортна и културна програма за малки и големи - детско колоездене и катерене на мобилната стена от "Walltopia", както и йога сесии, ръководени от опитните инструктори на йога център „Мандала“. Децата имаха възможност да се запознаят и с поредица от образователни програми - на Международна школа по ментална аритметика, платформа за устойчиво образование „Златен орех“ на Фондация „Екоцентрик“ и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови