Засилен контрол по границите заради поети ангажименти към Австрия

OFFNews 07 януари 2024 в 13:02 9776 2

граничен пункт

Снимка OFFNews

ГКПП Русе

От началото на годината Агенция „Митници“ извършва засилени проверки на всички митнически и гранични пунктове, както и на територията на цялата страна, на стоки и товари, пътуващи от и до Австрия.

Проверките са в изпълнение на ангажимента за засилен контрол по сухопътните граници, поет от България и Румъния към Австрия в подписания Анекс към решението за присъединяване на двете страни към Шенген, съобщават от Агенция "Митници".

По-рано днес от Камарата на автомобилните превозвачи сигнализираха, че по границите на страната са образувани километрични опашки от камиони. Особено тежко е положението на Дунав мост II, където опашката от тирове е над 5 км. 

За първите шест дни на годината са извършени общо над 7200 проверки на различни видове превозни средства, включително транзитно преминаващи през страната. Използват се всички методи за митнически контрол – физическа проверка, сканиране с рентгенови системи, документален контрол. Проверяват се както превозваните стоки, така и кабините на товарните автомобили, леки, лекотоварни автомобили и автобуси.

В рамките на проверките за първите шест дни на годината, в нарушение на митническото и акцизното законодателство са установени близо 120 000 къса цигари и 5,5 кг. тютюн, над 340 литра алкохол, 800 литра моторни масла, 1500 кг прах за пране, 5429 електрически инструменти, 10 500 детски играчки и 110 парфюмерийни продукта. Всички изброени стоки са задържани при опит за внос в страната или при транзитни превози към Западна Европа.

Засилени проверки се извършват и на излизащите от страната превозни средства. При контролните действия са установени общо над 61 000 артикула - електронни наргилета, пълнители за електронни наргилета, ветеринарни лекарства и очила. Стоките са пътували от Австрия към Турция, но не са били надлежно декларирани.

При съвместна проверка с „Гранична полиция“ в района на ГКПП Ферибот Видин в микробус с българска регистрация са установени и шест лица – сирийски граждани, пътуващи в специално изграден тайник. По предварителни данни лицата са превозвани в посока Австрия.

Продължава и засиленият контрол по пътната мрежа на страната, съвместно с МВР и други компетентни органи. Проверките по границите ще продължат по всички ГКПП до сухопътното ни присъединяване на страната ни към Шенген, след което контролът ще остане само на външните граници на ЕС към Турция и Сърбия, съобщават от агенция "Митници".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Кок

07.01 2024 в 19:39

Точно така Австрия от цялия Евросъюз недоволства от нашия граничен контрол затова да се засили контрола над всички автомобили от и за Австрия така че да нямат основание за недоволство пълен тотален контрол на камиони и коли така че да Австрия да е доволна и не може повече да ни спъва за Шенген е ще се бавят по няколко дни колите и но е сигурно.

135

1

Far Rider

07.01 2024 в 13:13

Хубава работа, ама българска! За да се оправдаят за корупцията и некадърността си все някой друг им е виновен! Сега е Австрия. А после? Междугалактическия заговор? Да напомня за онзи камион с 400 кг дрога "преминала строг митнечески контрол дори с рентген" (!) и заловен на влизане в Сърбия! А камонът е влязъл от Капитан Андреево!
 
X

Да помогнем на украинските деца!