Започват летните ремонти на улици и булеварди в София, промени в движението

OFFNews 07 май 2021 в 15:09 4134 0

Утре започва вторият етап от реконструкцията на столичния булевард „Тодор Каблешков“. През миналата година бе изградено южното платно между бул. „България“ и ул. "Луи Айер“. Изграждането на булеварда продължава на 8 май със северното платно в участъка между бул. „България“ и ул. „Костенски водопад“. 

Строителните дейности включват изграждане на топлофикационен колектор в зоната на кръстовището с ул. „Костенски водопад“, преасфалтиране, полагане на нови бордюри и изграждане на велоалея, съобщи Столична община. Кръстовището с ул. „Костенски водопад“ остава отворено за движение. Движението в участъка между ул. „Костенски водопад“ и бул. „България“ ще бъде двупосочно в новоизграденото южно платно, по една лента в посока, и ще бъде силно затруднено.

След приключването на този участък ще започне работа в следващият към ул. „Луи Айер“. 

От 10 май започва цялостната реконструкция на подземната инфраструктура по ул. „Цар Иван Шишман“ в отсечката от ул. "Ген. Паренсов" до пл. "Народно събрание".

През първите 5 месеца ще работят екипи на „Софийска вода“АД и „Топлофикация“ АД. Те ще подменят ВиК мрежата, която е от 1901 г., и ще изградят нов магистрален топлопровод. Канализацията е на дълбочина от 4,5 м под пътното платно, а над нея последователно се намират водопроводът и топлопроводът. Малкият габарит на улицата налага екипите на двете дружества да работят последователно.

"Очаквам „Софийска вода“ и „Топлофикация“ да работят в добра координация и при стегнат график", посочи зам.-кметът Ангел Джоргов.

През септември ще започне и цялостното обновяване на пътната настилка, тротоарите и осветлението, а водата от водосточните тръби ще бъде заустена в канализацията. 

Цялостното обновяване на ул. „Цар Иван Шишман“ ще продължи в рамките на една календарна година.

По време на строителните дейности улицата ще бъде затворена за автомобилно движение, а тротоарите ще останат проходими. Поетапно ще бъдат затваряни и отваряни кръстовищата на ул. „Цар Шишман“, като информацията за това ще бъде оповестявана седмица по-рано. За три седмици ще бъде затворено кръстовището с ул. „Гурко“, ще бъде положена временна настилка и ще бъде отворено.

От 13 май ще заработи и контактен център за информация и подаване на сигнали. Той ще работи всеки четвъртък между 11 и 12 часа. За сигнали и допълнителна информация – тел. 02 9377 240 имейл [email protected] 

От 12 май започва вторият етап на ремонта на ул. „Николай Коперник“ от бул. „Шипченски проход“ до ул. „Гео Милев“. Миналата година бе изграден участъкът от бул. „Цариградско шосе“ до ул. „Шипченски проход“.

По време на строителните дейности ще бъде изградена нова подземна инфраструктура – канализация, водопроводи, топлопроводи, ел. мрежи, телекомуникационни мрежи и улично осветление. Ще бъдат изградени нови тротоари от унипаваж и ще бъде положена нова асфалтова настилка на пътните платна. По време на строителните дейности участъкът ще бъде затворен за движение на автомобили.

Автобус №72 ще се движи по ул. „Коста Лулчев“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови