Започна филмовото училище на "Ню Бояна"

ОFFNews 22 февруари 2015 в 11:26 5685 0

 Голан Рамраз по време на обучението в
Голан Рамраз по време на обучението в "Ню Бояна".

26 души с изявен интерес към киното имаха възможността да се докоснат до тайните на Холивуд под ръководството на награждавания американския сценарист и продуцент Голан Рамраз. 

Това беше първият курс в рамките на филмовото училище, организирано от столичната студия „Ню Бояна“, като проектът ще продължи близо шест седмици. 

Училището за кино събира млади студенти от различни среди, хора с дългогодишен опит в аудиовизуалната индустрия, журналисти и "новаци" в изкуството на писане на сценарий. 

"Считам себе си за парче глина, която може да бъде оформена от преподавателя. Ще дам всичко от себе си, за да изпълня всички задачи. Очакванията са ми да има много практически занимания", коментира Ивайло Грънчаров, студент с успешна кариера в държавния сектор. 

Още през първият ден очакванията на участниците за практическа работа бяха оправдани - те трябваше да напишат есе от 9 страници. Целта е да се научат да играят със сетивата на бъдещите зрители, като провокират техните слух, вкус, допир, обоняние и зрение, използвайки живо описание на една въображаема стая. 

Голан Рамраз по време на обучението в "Ню Бояна".

В края на март Рамраз ще подбере най-добрия проект с потенциал да стане пълнометражен филм. Ако всичко върви по план, в началото на април авторът на сценария победител ще започне да събира снимачен екип. Като в истинското кино ще трябва да бъдат избрани работници на всички нива: режисьор, оператор, сценограф, дизайнер на костюми и актьори.

Учениците също така ще разполагат с целия ресурс на родното студио - хилядите костюми в гардероба, външните декори и техниката. В края на май проектите ще пристъпят към последния етап от училището - постпродукция. Филмът ще е готов към края на лятото.

„Всички класове ще бъдат водени от работещи в Холивуд професионалисти. Това е добра възможност за българските таланти да получат съвети от кухнята на световната киноиндустрия“, изтъкват от „Ню Бояна“.

Екипът на родната студия за втори път организира подобен форум за начинаещи в седмото изкуство. През лятото на 2014 г. 40 български студенти създадоха свои късометражни ленти по римските улици и американските предградия в полите на Витоша, но тогава лектори бяха български филмови специалисти.

„Този път получихме кандидатури не само от България, но и десетки от цяла Европа. Интересът е много голям“, хвалят се организаторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови