Зам. главният мюфтия: Тероризмът и ислямът не са свързани

OFFNews Последна промяна на 09 ноември 2014 в 14:38 5508 15

Бирали Мюмюн

Много често се казва, че тероризмът няма религия. Той е гнет. Не можем да го свържем с никаква религия. Това заяви пред bTV зам.-главният мюфтия Бирали Мюмюн.

Това е поведението на човека – насилие, агресия, и то трябва да бъде наказано от всички, подчерта той.

Конфликтите в Близкия Изток са политически и социални, но допълнително се украсяват с религия, като това е практика не само на исляма, подчерта Мюмюн.

Зрелият човек трябва да различава престъпното поведение от това, което е мотивирано религиозно. Ако има припокриване, то всички мюсюлмани по света би трябвало да са радикално настроени, което не е факт, коментира зам.-главният мюфтия.

Не бива деянието на определени хора да се обобщава с представите за религията. Това води до пренасяне на определени локални конфликти на места, където няма такива, но може по този начин да се зародят, категоричен е той. 

Като пример Мюмюн посочи и видеото от ромската махала в Пазарджик, в което 7-годишно дете ритуално отрязва главата на друго дете, използвайки пластмасов меч.

Това видео показва традиционна религиозна сценка с участието на деца, но тя беше свързана веднага с „Ислямска държава“, каза той.

Бирали Мюмюн е категоричен, че не е получавал пари за проповядване на радикален ислям, но отразяването на случая е дало възможност на някои хора да трупат рейтинг на гърба на мюсюлманите.

До каква степен ще се търси това търпение на мюсюлманите, представете си, че не всеки човек умее да владее себе си, каза още Мюмюн.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.11 2014 в 22:27

Сандо_О,
ако ми намериш един овчар из кърджалийско с коран, черпим с две гайди шотландска ракия.
А па у щатско, от 50 милиона мотела, нема и единична стая без библия.
Фундита има у всека религия, ма ислямските се насират вече полвин век безобразно.

09.11 2014 в 21:20

Най-кървавата религия досега е комунизмът, моето момче (освен ако зелените не го надминат някой ден). Християнството учи, че човек не трябва да нарушава десетте Божи заповеди: да не краде, да не убива и т.н. Ислямът забранява същите неща, но не и когато жертва са "неверниците", и в това отношение много прилича на комунистическите практики.

09.11 2014 в 16:56

ЕМО,
когато аз съм знаел руски, ти си бил замечтан поглед в очите на майка си(дано е жива и здрава).
Аз не знам френски, италиански, испански... повечето езици не ги знам. Затова обикновено чета/гледам преведени неща на български и английски(няма ксенофобия - този език съм предпочел).
Колкото до руските обяснителни филми - ми няма да го изгледам, защото предварително съм убеден(това съм аз, не навивам никого), че е изкривен образ на действителността.
Дори на руски няма някои от термините, използвани в обяснението на религиозни тенденции.
И последно(по хамалски) - намери си як манаф.

Хахахахахахахахахахахахахаха

09.11 2014 в 16:45

Панчо,мечока отдавна е доказал , че е с възпитание на каруцар и интелект на мушкато и заради това аз лично от много време му игнорирам писанията-не ми е интересен,няма спор.Не се хаби излишно-безсмислено е!
ПП.мечок,тъй като съм сигурен , че използваш книжките единствено за задни нужди съм ти дал заглавие на филм(там всичко е обяснено в картинки)-някак си по-лесно смилаем е за хора като теб...о,извинявай ти сигурно не знаеш руски-разбираемо е!

09.11 2014 в 16:37

Pan40,
колкото и да ми Ви-каш, оставаш си тъпо парче.
Погледни заглавието и го коментирай, ако можеш.

"Тероризмът и ислямът не са свързани"

Спокойно мога да кажа: това, че си се добурил до компютър, знаеш български, не е свързано с никаква мозъчна дейност.

Аре, стига ти внимание, ходи се шибай с брадатите манафи.

Хахахахахахахахахаха

09.11 2014 в 16:30

Никъде не съм ви обиждал за да получавам насипани глупости на тон от Вас. Явно не сте от разбиращите (които сте виждали някъде и тайно им завиждате, мастурбирайки под душа). Продължавайте с ксенофобията, тя е като бумеранг (поне това се надявам, че ще е достъпно за плесенясалата субстанция в черепа Ви) .

09.11 2014 в 16:23

Pan40,
а вие що си биете негрите?
Що избихте индианците?
Защо имаше инквизиция?

Много книжки четеш, ма то трябва и да се разбира прочетеното.
Искам да те видя с книжка в ръка, когато резнат на майка ти/жена ти/дъщеря ти клитора.

Мама ви кретени, кой ви научи да пишете и ви даде компютри, нещастни плазмодийчета?

09.11 2014 в 16:15

mechok, разсъждаваш изключително елементарно. Дали ще ти бъде по-приятно във времето на рицарите кръстоносци ? Какви са те според днешната оценка - терористи, светци или войни ? Айде като ги пишете тия глупости по форумите,четете малко книжки - няма да ви навреди.