Зам. главният мюфтия: Тероризмът и ислямът не са свързани

OFFNews 09 ноември 2014 в 14:38 6158 15

Бирали Мюмюн

Много често се казва, че тероризмът няма религия. Той е гнет. Не можем да го свържем с никаква религия. Това заяви пред bTV зам.-главният мюфтия Бирали Мюмюн.

Това е поведението на човека – насилие, агресия, и то трябва да бъде наказано от всички, подчерта той.

Конфликтите в Близкия Изток са политически и социални, но допълнително се украсяват с религия, като това е практика не само на исляма, подчерта Мюмюн.

Зрелият човек трябва да различава престъпното поведение от това, което е мотивирано религиозно. Ако има припокриване, то всички мюсюлмани по света би трябвало да са радикално настроени, което не е факт, коментира зам.-главният мюфтия.

Не бива деянието на определени хора да се обобщава с представите за религията. Това води до пренасяне на определени локални конфликти на места, където няма такива, но може по този начин да се зародят, категоричен е той. 

Като пример Мюмюн посочи и видеото от ромската махала в Пазарджик, в което 7-годишно дете ритуално отрязва главата на друго дете, използвайки пластмасов меч.

Това видео показва традиционна религиозна сценка с участието на деца, но тя беше свързана веднага с „Ислямска държава“, каза той.

Бирали Мюмюн е категоричен, че не е получавал пари за проповядване на радикален ислям, но отразяването на случая е дало възможност на някои хора да трупат рейтинг на гърба на мюсюлманите.

До каква степен ще се търси това търпение на мюсюлманите, представете си, че не всеки човек умее да владее себе си, каза още Мюмюн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!