За по-евтино: Ще купуваме лекарства с 10 други държави

Заедно ще договаряме цени и обеми на медикаментите

Катя Димитрова 03 юни 2016 в 14:19 3223 0

Споразумение за сътрудничество в областта на лекарствената политика подписаха днес министърът на здравеопазването д-р Петър Москов и колегите му от 10 други страни от Централна и Източна Европа. Става дума за Румъния, Хърватска, Естония, Унгария, Латвия, Македония, Сърбия, Словакия и Словения.

Тъй като по-малките страни в пазарно отношение изпитват сериозни трудности при договарянето на по-справедливи цени с големите фармацевтични корпорации, обединението ще позволи уеднаквени поръчки на определено количество медикаменти на единна цена.

Надеждата е, че така проблемът с недостиг на лекарства и липсата на скъпоструващи и иновативни молекули ще се реши генерално и гражданите на тези 11 държави най-сетне ще имат улеснен достъп до качествено лечение.

С предимство ще се договарят цените и обемите за лекарства за онкоболни и за редки болести. В това число ще влизат и задължителните ваксини за новородени и подрастващи.

Ресорните министри се разбраха да насърчават съвместно ключовата роля на общественото здраве и отговорни здравни политики като двигател на икономиката, а не като бреме. Тяхна задача ще бъде също да улеснят възприемането на лекарствени продукти, като един от основните стълбове на здравеопазването, а не просто като обекти на търговията – и съответното им приложение на национално, европейско и международно равнище.

Още не е ясно кога точно процедурата ще влезе в действие, тъй като за всяка една страна трябва да бъдат изработени индивидуални нормативни рамки, съобразени с местното законодателство. Очаква се обаче техническите инструменти за договарянето да започнат да действат през следващата година.

Подробностите ще се уточнят след няколко седмици в Букурещ.

През април 2015 г. в Крайова по аналогичен ред беше сключен меморандум за сътрудничество между България и Румъния, отново в областта на лекарствената политика. Тогава двете държави се разбраха да предприемат действия за съвместно договаряне на отстъпки от цени на медикаменти, първоначално на двустранно ниво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови