Отложиха за септември регулацията на цените на лекарствата

OFFNews 13 април 2016 в 13:47 2405 0

Регулацията на цените на лекарствата беше отложена за 1 септември, реши Министерският съвет на днешното си заседание. 

Тогава в сила ще влезе чл. 8, ал. 5 от Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.

Текстът се отнася до изискването ако за лекарствен продукт не може да бъде намерена цена на производител в референтните държави, заявената цена на производител да не бъде по-висока от два пъти цената на производител на лекарствения продукт със същото международно непатентно наименование и лекарствена форма, който е с най-ниската стойност за дефинирана дневна доза/терапевтичен курс.

От кабинета уточниха, че отлагането е необходимо, защото според анализ трябва по-плавно адаптиране към новите изисквания, за да не се допусне възникването на проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациентите и доставчиците на лекарствени продукти.

Освен това на притежателите на разрешения за употреба на лекарствени продукти и на търговците на едро с лекарствени продукти в здравната система е необходим по-дълъг период, за да реализират произведените по досегашния ред лекарствени продукти, както и тези, закупени по досегашните правила за формиране на цените на съответните лекарствени продукти.

С друго постановление правителството измени Наредбата за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) сключва договори. Промяната е свързана с решение на Конституционния съд за обявяване за противоконституционна разпоредбата, която предвижда разделянето на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, на основен и допълнителен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови