Quantcast

Пациенти ще останат без лекарства от петък

OFFNews Последна промяна на 30 ноември 2015 в 15:25 1896 3

Снимка БГНЕС

Огромен брой пациенти ще останат без лекарства, заплащани от НЗОК, алармираха експерти от пациентската огранизация "Заедно с теб".

Според тях с обнорадването в петък на новата наредба за цените на лекарствените продукти, приета от МС, ще бъдат засегнати много болни. Новата наредба гласи, че не може да се начислява доплащане от пациента, по-високо от 60 на сто върху стойността на опаковка, изчислена на база референтна стойност на лекарствения продукт, който е с най-ниската стойност за дефинирана дневна доза. Според пациентската организация тази регулация ограничава правото на избор на пациента, както и на лекуващия го лекар.

"Не може с нормативен акт да се прави ограничаване на финансовия избор на пациента дали да се лекува с най-евтиното или по-скъпо лекарство", категорични са те.

"Ние изразяваме несъгласие с това ограничение и считаме, че в интерес на пациентите е да имат право на информиран избор. С бланка, утвърдена от Министъра на здравеопазването, пациентът може да изрази категорично желание дали да получи най-евтиния продукт или да доплати според своя избор и финансови възможности. Така ще се осъществява нужният контрол", съветват от "Заедно с теб". 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.12 2015 в 11:26

Има групи пациенти, чиито лекарства поддържат живота им. Тези пациенти се повлияват строго индивидуално от оригиала или от съответния му генерик. За това са докторите, да решат кое лекарство да предпишат. Не говоря за евтините медикаменти, а за скъпите, които струват стотици левове. За евтините съм съгласен, макар и не напълно.

30.11 2015 в 23:39

Защо пациентите трябва да доплащат 200-500% процента за едно и съща лекарство само защото лекаря стимулиран материално от представители го е изписал.Москов да въведе и изписване по генерика, така наистина пациента ще може да вземе решение колко иска да доплати за едно и също лекарство.Тогава тепърва тези НПО щедро спонсорирани от големите компании ще вият по медиите.

30.11 2015 в 17:01

Щом не са се вписали в пазарната икономика, да мрат.