За близо 75% от учителите увеличението на заплатите ще е само на хартия

Александра Маркарян 26 април 2022 в 16:00 3257 0

Снимка Pexels/Max Fischer

Само 25.1% от работещите в системата на средното образование са с реално увеличени заплати, според проучване на Синдикат "Образование" към Конфедерацията на труда "Подкрепа".

Заплатите бяха увеличени с анекс към Колективния трудов договор.

Делегираните бюджети на повечето училища обаче не позволяват достигането на новите минимални прагове и за много учители увеличението ще остане на хартия. Затова синдикатът е изпратил писмо до министъра на образованието акад. Николай Денков, в което настоява МОН незабавно да пристъпи към увеличение на заплатите в унисон с договореностите в анекса.

Около 15% от участниците в изследването са заявили, че в техните образователни институции няма да има достатъчно средства да се спази договореното в анекса увеличение. 96% от респондентите учители смятат, че при актуализация на държавния бюджет трябва да се направи ново 10% увеличение на заплатите в образователната сфера, защото дори официалната инфлация е по-висока от досегашното увеличение.

Синдикатът ще предложи на правителството 10% увеличение на заплатите на учители и служители при актуализация на държавния бюджет за 2022 г. Оттам предупреждават, че ще отстояват искането си "с всички възможни законови средства, включително протестни и стачни действия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови