Quantcast

За 14 г. пенсионната възраст се е вдигнала с 5,8 години

OFFNews Последна промяна на 07 декември 2014 в 16:27 4432 10

Пламен Димитров

Покачването на възрастта за пенсиониране у нас е най-рязкото в сравнение с цяла Европа. Това е една от причините КНСБ да излезе на протест на 11 декември, обясни председателят на синдиката Пламен Димитров в предаването "Неделя 150" на БНР.

КНСБ настоява следващата година пенсионната възраст да не се повишава. ГЕРБ настояваше възрастта за пенсиониране да се повиши с 4 месеца догодина. Социалният министър Ивайло Калфин, който е от АБВ настоява увеличението на възрастта да е само с 2 месеца. Според КНСБ обаче изобщо не трябва да има увеличаване.

За 14 години възрастта за пенсиониране на мъжете се е увеличила с 3 години и 8 месеца, а на жените - с 5 години и 8 месеца. Стажът, който се изисква за пенсиониране е нараснал с 14,4 години при жените и с 12,4 години при мъжете.

Срещу това вадят аргумент - повишила се е продължителността на живота. Добре, нека видим колко се е увеличила продължителността на живота, каза Димитров.

Статистиката сочи, че продължителността на живота на мъжете през последните 14 г. се е увеличила едва с 10 месеца, а на жените с 1 година и 4 месеца. Следователно тезата, че вдигането на възрастта следва увеличената продължителност на живота, не се подкрепя от числата, коментира Димитров.

КНСБ настоява и да се изплатят задълженията към мините, които в момента са на рекордно ниво - 230 млн. лв.

В проектобюджета за 2015 г. е заложена една голяма несправедливост - намерението да се увеличат минималните осигуровки на земеделските и тютюнопроизводителите от 240 на 420 лв., коментира председателят на социалната комисия на парламента Хасан Адемов.

Социално и здравно осигуряване на земеделски производители и тютюнопроизводители нараства до 141,90 лв. или 1700 лв. годишно, което е със 730 лв. повече в сравнение с 2014-а. Този акт причинява безпокойство, напрежение и не на последно място съдържа в себе си протестен заряд, защото очевидно е, че една голяма част от земеделските производители ще отидат в сивия сектор.

ДПС ще гласува против бюджета, каза още Адемов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.12 2014 в 23:11

Абе няма ли хора които да мислят ? Навремето му казах на Пламен димиитров и на Христина Митерва, че възрастта за пенсиониране трябва да зависи от продължителността на живота. И те замряха на тази теза. Амчи огледайте се. То че трябва да расте да расте. Ама то тя ще порасте толкова, че цял живот да плащаш и накрая да умреш без да получаваш. За България формулата е проста : Средно претеглената продължителност на живота в ЕС минус средно претеглената възраст за пенсиониране за масовата категория труд. По специалните са по-малко като количество и можее да се погледне пак в Европа. Кажете му на Пламен на Петков на Адемов на Калфин. Белки чуят !!!

07.12 2014 в 21:11

Еми не е точно така. КИТАЙСКИЯТ КОМУНИЗЪМ ТРИУМФИРА, ето вече Китай задминаха ФАЩ по икономическо развитие.

Явно комунизмът ще победи първо в АЗИЯ (Китай, Виетнам, Севрна Корея) и след това ще завладее и целият свят. То не случайно химна за Мао се казва "Изтокът аленее".

Голямата грешка на комунистите беше, че се заблудиха, че СССР има сили да построи КОМУНИЗМА самостоятелно. Всъщност социалистическите идеи и сега владеят по-голямат част от света. От социализма до КОМУНИЗМА е само една крачка. Дори днешна Германия, и те са социалисти. С КАПИТАЛИЗМА Е СВЪРШЕНО!

07.12 2014 в 20:41

Балкански, капитализмът е единственото добро, което можеше да ти се случи за последните 50 години ако комунистите не бяхте, толкова мързеливи, некадърни, крадливи, не разполагахте с наследена власт и не саботирахте всеки опит да ви се помогне да станете хора. И в капитализъм, и в социализъм, и в каквото е да е, ще си все същия одрипан цървул. Да вземем да те пратим в "социалистически" Китай да се научиш как се бачка, после тук да ти се стори рай.

07.12 2014 в 20:14

На път сме да сбъднеме мечтата на на ДЕМОНОКРАСТИТЕ, ЛИБЕРАСТИТЕ и ТОЛЕРАСТИТЕ - народа да плаща все ПО-ВИСОКИ ПЕНСИОННИ ОСИГУРОВКИ, и да има все по-малка възможност да ве ползва от тях на старини.

Еврогейско-педероатлантическата олигархия иска ВЪЗРАСТА ЗА ПЕНСИЯ ДА НАРАСТВА, така че хората дя нямат възможност НИКОГА да ползват дадените от тях в пенсионните фондове пари. Западняците ни обричат да работиме докато умреме, и изобщо да не ни дават НИКАКВИ ПЕНСИИ, ако мине номерът.

ЧЕСТИТ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ!

07.12 2014 в 19:10

г-н Йончев, поправете го и за мъжете.

07.12 2014 в 19:04

Козон, мерси поправих си грешката в текста. 5 години и 8 месеца е вярното.

07.12 2014 в 18:31

Тъжната истина е че пенсионната възраст ще трябва да се премахне. Просто няма на,ин да функционира системата, в България и Европа проблема е застаряващото население. Ако имате 50% пенсионери няма как да работи системата.

Това дето трябва е да се намери заетост на хората над 50, 60 и 70 години. Сега ясно че ако здравето не позволява ще трябва да има пенсиониране, но мисля, че това трябва да е само по болест а не по възраст или стаж.

А ония категории труд просто трябва да се премахнат. Полицая не може да е полицай над 40 ОК добре ами да си намери друга работа - ел. Техник, водопроводчик, магазинер, готвач - просто трябва да има програма за преквалификация на полицайте и военните. Същото е и за миньорите.

Няма вариант 20% от обществото да издържа 80%. Реално сега е така - имаме 15-20% непълнолетни (тъжно), 30% пенсионери, 20% държавни служители, 10% безработни е кой да изкара парите? И на дете му е ясно че държавните служби и пенсионерите трябва да намалеят драстично ако искаме да се развиваме

07.12 2014 в 18:28

Стратегията е да вдигат годините за пенсия и да понижават качеството на живот, че хората да умират по-млади. Ами постигат го. Храните са с нитрати, а въздуха с препарати

07.12 2014 в 17:27

КНСБ е наследник на профсъюза от соцвремето и си е почти замръзнал там като манталитет на ръководство и членове.Възрастта за пенсиониране може и да се е повишила в най-голяма степен у нас,но то е,защото тя си беше тук най-ниска.Къде го има другаде полицай и военен да може да се пенсионира на 40 години,или пък държавата чрез данъкоплатците си да плаща заплати на миньори в частни мини.Стига манипулации.

07.12 2014 в 16:58

И късе ги видяхте тези 5,8години в заглавието?.