За 14 г. пенсионната възраст се е вдигнала с 5,8 години

OFFNews 07 декември 2014 в 16:27 5376 10

Пламен Димитров

Покачването на възрастта за пенсиониране у нас е най-рязкото в сравнение с цяла Европа. Това е една от причините КНСБ да излезе на протест на 11 декември, обясни председателят на синдиката Пламен Димитров в предаването "Неделя 150" на БНР.

КНСБ настоява следващата година пенсионната възраст да не се повишава. ГЕРБ настояваше възрастта за пенсиониране да се повиши с 4 месеца догодина. Социалният министър Ивайло Калфин, който е от АБВ настоява увеличението на възрастта да е само с 2 месеца. Според КНСБ обаче изобщо не трябва да има увеличаване.

За 14 години възрастта за пенсиониране на мъжете се е увеличила с 3 години и 8 месеца, а на жените - с 5 години и 8 месеца. Стажът, който се изисква за пенсиониране е нараснал с 14,4 години при жените и с 12,4 години при мъжете.

Срещу това вадят аргумент - повишила се е продължителността на живота. Добре, нека видим колко се е увеличила продължителността на живота, каза Димитров.

Статистиката сочи, че продължителността на живота на мъжете през последните 14 г. се е увеличила едва с 10 месеца, а на жените с 1 година и 4 месеца. Следователно тезата, че вдигането на възрастта следва увеличената продължителност на живота, не се подкрепя от числата, коментира Димитров.

КНСБ настоява и да се изплатят задълженията към мините, които в момента са на рекордно ниво - 230 млн. лв.

В проектобюджета за 2015 г. е заложена една голяма несправедливост - намерението да се увеличат минималните осигуровки на земеделските и тютюнопроизводителите от 240 на 420 лв., коментира председателят на социалната комисия на парламента Хасан Адемов.

Социално и здравно осигуряване на земеделски производители и тютюнопроизводители нараства до 141,90 лв. или 1700 лв. годишно, което е със 730 лв. повече в сравнение с 2014-а. Този акт причинява безпокойство, напрежение и не на последно място съдържа в себе си протестен заряд, защото очевидно е, че една голяма част от земеделските производители ще отидат в сивия сектор.

ДПС ще гласува против бюджета, каза още Адемов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!