Вучков: На българо-турската граница не имало късане на пагони

Нели Чолашка 14 ноември 2014 в 13:45 3564 1

Не е имало причини и основания за задържане на лица, не е използвана физическа сила, не е имало късане на пагони.

Това обяви вътрешният министър Веселин Вучков в отговор на питане на Десислав Чуколов относно акцията на германски активисти на българската граница от миналия уикенд. По БНТ имаше информация, че се е стигнало до късане на пагони, обяви от трибуната Чукулов.

Вучков му обясни, че групата, пристигнала от Германия се е оттеглила мирно и без да се стига до сблъсъци към гръцката граница, след като били уведомени, че няма как да стигнат до защитената зона по границата около изградената тази година телена ограда, която би трябвало да спира нелегалното влизане на имигранти.

Вътрешният министър представи и хронологията на пристигането на група активисти от неправителствена организация "Първо европейско падане на стената", които пристигнаха у нас, за да режат новата ни ограда с турската граница.

Те влезли в България на 8 ноември от граничен пункт "Калотина" с два автобуса с чужденци - 85 германски граждани и 10 с друга националност.

Те били информирани още на граничния пункт за "правните разпоредби във връзка с техния престой в България".

Уведомени са разбира се, че нямат право да навлизат в специалната защитена зона на граничната ивица, без специално разрешение от компетентните органи, обяви Вучков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови