Германци искат да съборят оградата ни с Турция, МВР обеща да ги спре

OFFNews 08 ноември 2014 в 16:21 29972 38

Оградата на границата с Турция.

Късно в петък е получен сигнал в полицията, че германски радикали се готвят да прережат оградата и разрушат оградата на границата между България и Турция, която бе построена тази година, за да предпазва от нелегално пресичащите имигранти.

Германските радикали искат да отрежат оградата, за да отворят границите за бежанците. Кампанията е по повод 25-годишнината от падането на Берлинската стена.

Те твърдят, че оградите по външните граници на ЕС в България и Гърция са незаконни и причиняват смъртта на хора, които търсят убежище.

Радикалите са събрали над 30 000 евро дарения в indiegogo, което би трябвало да осигури пътуването на 3 автобуса с по 55 души, като всеки ще носи със себе си инструменти, с които да повреди граничната ограда.

По този повод по границата с Турция са изпратени допълнителни полицейски екипи и са взети всички мерки, за да се попречи на евентуални опити на германски радикали да повредят заграждението.

„Ако някой има намерение да разрушава това препятстващо съотръжение на българо-турската граница, включително да доближи една специална зона за сигурност, която има буквално около оградата и границата, това просто няма да се случи”, каза новият вътрешен министър Веселин Вучков.

„Имаме конкретна информация. Мога да ви уверя, че тези намерения, които имат за нарушване на нашата инфраструктура по българо-турската граница, няма да бъдат осъществени, за което има и съответните законови, правни норми. Така че кой какви желания има е едно, а какво ще се случи е съвсем друго”, допълни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!