''Всеки е толкова нещастен, за колкото се мисли'' е темата на есето в изпита по литература на СУ

OFFNews Последна промяна на 07 април 2019 в 09:27 7093 0

Снимка uni-sofia.bg

В 9.00 часа в зала 224 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по български език и литература. 

Кандидат-студенти изтеглиха вариант № 3 на теста и темата на есето: „Всеки е толкова нещастен, за колкото се мисли.“ (Сенека).

Изтеглена беше и контролна тема: „На света има само две трагедии – едната е да не получиш това, което искаш, а другата – да го получиш.“ (Оскар Уайлд).

Кандидат-студентите, подали заявление за явяване, са 1397. Председател на изпитната комисия е деканът на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев.

С успешно издържан изпит по български език и литература кандидат-студентите могат да изберат следните специалности:

„Философия”, „Философия” (на английски език), „Психология“, „Социология“, „Публична администрация“, „Културология“, „Библиотечно-информационни науки“, „Публични информационни системи“, „Комуникационен мениджмънт“, „Педагогика“, „Социални дейности“, „Неформално образование“, „Славянска филология“, „Българска филология“, „Балканистика“, „Румънска филология“, „Арменистика и кавказология“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Социална педагогика“, „Специална педагогика“, „Логопедия“, „Физическо възпитание и спорт“.

С изпит по български език и литература и с изпит по история на България бъдещите студенти могат да кандидатстват в специалност „Право“.

С изпит по български език и литература и с изпит по английски, френски, немски или испански език може да се кандидатства за специалност „Европеистика“, а с изпит по български език и литература и с изпит по английски, френски, немски, испански, италиански или руски език – в специалност „Регионално развитие и политика“.

В 12.00 часа във Факултета по начална и предучилищна педагогика ще започне конкурсният изпит за специалността „Музикални медийни технологии и тонрежисура“. Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 20.

Изпитът се провежда под формата на събеседване, на което кандидат-студентите представят портфолио с медийни реализации – аранжименти, звукозаписни проекти, рекламни клипове, ремикси и други. По време на събеседването се дискутира начинът на изработка, концепцията и изпълнението.

В 12.00 ч. е началото и на устния изпит за специалността „Теология“. Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 12.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови