Времето през януари: от минус 15° до плюс 15°, повече сняг - през второто десетдневие

OFFNews Последна промяна на 01 януари 2020 в 13:17 11385 0

Снимка pixabay.com

Средномесечната температура през януари ще бъде около и над нормата, показва месечната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология. За Северна България и високите полета тя е между минус 3 и 0°. По Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 0 до 3° а в планинските райони – между минус 8 и минус 3°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата. Тя е между 30 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 60 и 110 л/кв.м.

Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 15° и минус 10°, по Черноморието - около минус 5°, а най-високите – между 10° и 15°.

В началото на месеца от север ще нахлува студен въздух и ще застудее още. На места ще превали слаб сняг. Към 03.01. и 04.01. се очаква повишение на температурите. Ще има разкъсана облачност, на места и до слънчево. В средата на първото десетдневие от север ще нахлуе студен въздух и температурите ще се понижат. На места ще превали слабо, предимно сняг. В края на десетдневието се повишава вероятността за валежи и за понижение на температурите.

През първите дни от второто десетдневие ще се създаде валежна обстановка. От север ще нахлува студен въздух и в по-голямата част от страната ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. В средата на периода валежите ще спрат и до края на десетдневието валежи не се очакват. През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните.

Около 22-ри, 25-ти и в края на месеца ще има валежи предимно от сняг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови