Военният флот се сдоби с два нови кораба втора ръка от Холандия

Георги А. Ангелов 06 декември 2019 в 11:03 6353 3

Снимка ВМС

Минен ловец "Цибър", който е същият клас, като новите стари кораби от Холандия

Парламентът ратифицира договор за доставка и закупуване на два военни кораба от Холандия. Договорът е за два минни ловци „Мааслуис” и „Хелевутслайс“. Той е подписан на 7 ноември 2019 г. от нидерландското правителство и на 11 ноември от българското. Цената на сделката е 1, 9 млн. eвро.

Закупуването на два минни ловци ще повиши рязко способностите на ВМС, каза депутатът от ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев. „Двата минни ловци са кораби, предназначени специално за борба с мини. Имаме един такъв кораб, който беше подарен от Белгия заедно с трите белгийски фрегати. Корабът е напълно оперативен, усвоен“, каза Манушев. Според него ВМС имат сериозна нужда от промяна на противоминните си сили, тъй като тези с които разполагаме са съветско производство, миночистачи, които са на привършване на жизнения си цикъл.

Закупуването на два минни ловци е крачка напред, каза и Николай Цонков от БСП. "Макар че придобиваме отбранителни продукти, които са по-старо поколение да кажем, това е добре за флота. Това е начин да мотивираме военнослужещите на флота в Българската армия. Те ще служат за учения за повишаване на бойната подготовка на българските моряци и в крайна сметка ще повишат отбранителните способности на Българската армия“, заяви Цонков.

Според информация от ВМС и Министерството на отбраната на OFFNews двата кораба са от същия клас като минния ловец “Цибър”, който беше купен от Белгия през 2004 г. - Tripartite. От тях са построени 45 кораба между 1981 г. и 1989 г. Проектът е съвместна разработка на Белгия, Холандия и Франция. Цената, на която ги придобива България, е много добра, според ВМС.

Корабите били изключително запазени и практически са усвоени от Военноморските сили. “Цибър” и новите кораби могат да се използват за противоминни операции, артилерийски стрелби, търсене и и спасяване по вода на самолети, кораби и хора зад борда. По всяка вероятност единият от тях ще бъде оставен за резервни части.

С тази покупка ВМС ще имат 5 кораба по стандартите на НАТО, макар и всички те да са купени втора ръка. “Цибър” е гордостта на военния флот и участва в учения и операции на НАТО.

Все още не завършила процедурата по избор на фирма, която да построи два нови кораба за българските ВМС, като проектът е на стойност 820 милиона лева без ДДС. По всяка вероятност корабите ще бъдат построени в България, но цената за това ще нарасне, което налага проектът да бъде гласуват отново от парламента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3600

3

В Крак с Времето

06.12 2019 в 14:39

На харизан кон зъбите се не гледат. Конете са от порода, а не сакати Запорожци.

6145

2

kokoten

06.12 2019 в 13:03

....пет кораба втора ръка и това е гордостта на БМФ,е те това е патриотщина...

25665

1

Victimized

06.12 2019 в 11:10

А къде е собственика на държавата да реже ленти или да чупи шампанско в кораба както е по филмите?