Военното министерство дава 820 млн. лв. на българска фирма за нови кораби

OFFNews Последна промяна на 15 ноември 2017 в 16:22 5678 2

Атлантици искат проверка как се стигна до един доставчик на бойни кораби за 820 млн. лв.

Българската фирма МТГ „Делфин“ АД е удовлетворила техническите и финансовите изисквания на поканата за предоставяне на оферти за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили. Това се посочва в съобщение на Министерството на отбраната, което се позовава на заключение на междуведомствената работна група по проекта за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС. Групата е назначена със заповед на премиера.

В състава ѝ са включени представители на министерствата на отбраната, финансите и икономиката.

В процедурата се яви само българската компания.

Техническите предложения на фирмата удовлетворяват и в значителна степен надхвърлят зададените технически характеристики. Качественото изпълнение на проекта и трансферът на високи технологии се гарантират от рамковите споразумения на МТГ „Делфин“ с 5 водещи компании, чийто продукти са утвърдени на световния пазар. Това са „Thales“ с нейните клонове в Холандия, Франция и Германия, немската „Diehl Defens“, италианската „Leonardo“, френската MBDA и „Rheinmetall“ (Швейцария и Германия).

Системният интегратор е „Thales“ с опит в изграждането на повече от 160 кораба. Корабните силови установки (двигатели и дизелгенератори) се доставят от САЩ, уточняват от МО.

От там уточняват, че за постигане на международните стандарти за строителството на такъв клас кораби отговорност носи класификационната организация „Bureaeu Veritas“ (Франция), която ще осъществява независим контрол на реализацията на всички етапи.

В съобщението се посочва:

Така българският бизнес създава своеобразен прецедент – за качеството на резултата са ангажирани европейски компании с над 38 милиарда евро оборот за 2016 г.

Инвестиционният проект за придобиването на 2 многофункционални модулни патрулни кораба за ВМС е с прогнозна максимална стойност 820 милиона лева и ще се реализира в период от 5 години. Той беше приет с решения на Министерския съвет от 1 април 2016 г. и на 43-ото Народно събрание от 2 юни 2016 г.

С придобиването на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб ВМС ще постигнат способности, необходими за участие в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС.

От Атлантическия съвет вече поискаха ревизия на сделката и това как се е стигнало до избора на фирма. 

От организацията настояват в поръчката да не се допуска изборът на един основен доставчик, който няма доказана практика и капацитет за изпълнението на такъв скъп проект. От съвета настояват да се създадат условия в проекта да участват доказани производители от страни от НАТО и ЕС, както и да се използват възможностите за реализация на проекта съвместно със съюзни държави, включително и с включване на всички механизми и агенциите на НАТО и ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови