Владика поиска прошка за агентурното си минало

Юлиан Христов 18 януари 2012 в 17:18 441 0

Митрополия. Снимка: БГНЕС
Митрополия. Снимка: БГНЕС

Врачанският митрополит Калиник поиска днес прошка за агентурното си минало. Вчера името му беше обявено в списъка с духовници, които са сътрудничили на Държавна сигурност.Резултатите от направената проверка за принадлежност на ръководителите и членовете на управителните органи на религиозни общности, показаха, че 11 от общо 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са сътрудничили на бившата ДС.

Пред журналисти митрополитът изрази единствено учудване, че е бил заведен в архивите под псевдонимите Рилски и Велко. Той допълни, че при многобройните си пътувания зад граница е правил доклади до председателя на Светия Синод. Дядо Калиник отрече да е бил принуждаван да сътрудничи на Държавна сигурност.

„За никого не съм донасял нещо лошо, напротив - бях възпрепятстван да ръкополагам някои свещеници. Но аз поради своя обет и служение като владика на своя глава, бих казал, направих съответните свещеници. Аз съм имал свои разбирания, виждания - така, както пише и в Библията. Всяка власт е от Бога. Ние сме били длъжни да сме в синхрон с държавността за доброто на народа“, сподели 80-годишният владика, предаде БНР.

От своя страна викарийният епископ Киприян съобщи, че местното духовенство подкрепя врачанския митрополит.

Врачанският епархийски съвет разпространи днес становище, в което се казва, че "прошката от свещенството и миряните, ако има какво да се прости, отдавна е дадена" и всички категорично застават зад църковния архиерей.

„Не се чувствам виновен към никого или че съм предавал някого, а просто съм изпълнил нещо, което в онова време е било изискване, когато е трябвало да се пътува извън страната. Това е било желание на Държавна сигурност и затова съм спокоен и чист пред съвестта си, че не служа в църквата като предател", коментира също днес митрополит Неофит. „Ако някой се е почувствал засегнат от някои мои действия в това направление, да ги сподели и да ме изобличи, но вече минаха повече от 20 години след демократичните промени и никой не каза нищо по този въпрос“, заяви той.

Главният мюфтия на България Мустафа Алиш Хаджи отрече да е сътрудничил на Държавна сигурност. „Преди 10 ноември аз много пъти съм викан в полицията и съм писал обяснения. Този въпрос за принадлежност към Държавна сигурност е вече минало, история. Трябва да се погледне и да се знае, че има хора, които и в момента работят. Техните досиета кога ще излязат? Според мен трябва да се захванем с тях, а не с тези, които вече не са“, коментира пред БНР той. Мустафа Алиш Хаджи заяви, че е убеден, че не е служил на Държавната сигурност. „Аз не съм безгрешен. Като човек имам грешки, за които ще трябва да отговарям, но заслуга към Държавна сигурност нямам“, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови