Версия: И светофарът виновен за катастрофата на "Ситняково"

OFFNews 22 януари 2015 в 08:50 6481 8

Снимка Александър Михайлов/Булфото

Кратката светофарна светлинна сигнализация в зелено е рисков фактор за катастрофи на кръстовището на бул. "Ситняково" и ул. "Попова шапка", според проверка на bTV.

На същото място на 20 януари вечерта съпрузи бяха прегазени от трамвай.

Двамата притичали, за да пресекат, когато единият се подхлъзнал и паднал. В този момент ги връхлетяла мотрисата на трамвай 23. Двамата са в Централната реанимация на "Пирогов". Жената е с политравма и опасност за живота. Мъжът е с открито смачкване на лявото ходило и левия глезен, с мозъчно сътресение и рана на главата. През нощта срещу 21 януари той беше опериран.

В първоначалното съобщение за инцидента бе посочено, че 43-годишната жена и 47-годишният мъж са пресичали на червено. Проверката на bTV показала, че зелената вълна за пресичане е твърде кратка - 20 секунди - и за да пресекат булеварда на зелено, пешеходците трябва да тичат. Затова и хората често остават на островче в опасна близост до преминаващите трамваи, докато втори път светофарът светне в зелено. Именно там е станал и инцидентът със семейството лекари.

Опасност от инцидент заради кратка зелена светлина за пешеходците има и на други оживени кръстовища в столицата. От столичната община обещават в близко бъдеще по всички основни кръстовища да бъдат поставени "умни" светофари, така инцидентите се очаква да намелят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!