Quantcast

Версия: И светофарът виновен за катастрофата на "Ситняково"

OFFNews Последна промяна на 22 януари 2015 в 08:50 5859 8

Снимка Александър Михайлов/Булфото

Кратката светофарна светлинна сигнализация в зелено е рисков фактор за катастрофи на кръстовището на бул. "Ситняково" и ул. "Попова шапка", според проверка на bTV.

На същото място на 20 януари вечерта съпрузи бяха прегазени от трамвай.

Двамата притичали, за да пресекат, когато единият се подхлъзнал и паднал. В този момент ги връхлетяла мотрисата на трамвай 23. Двамата са в Централната реанимация на "Пирогов". Жената е с политравма и опасност за живота. Мъжът е с открито смачкване на лявото ходило и левия глезен, с мозъчно сътресение и рана на главата. През нощта срещу 21 януари той беше опериран.

В първоначалното съобщение за инцидента бе посочено, че 43-годишната жена и 47-годишният мъж са пресичали на червено. Проверката на bTV показала, че зелената вълна за пресичане е твърде кратка - 20 секунди - и за да пресекат булеварда на зелено, пешеходците трябва да тичат. Затова и хората често остават на островче в опасна близост до преминаващите трамваи, докато втори път светофарът светне в зелено. Именно там е станал и инцидентът със семейството лекари.

Опасност от инцидент заради кратка зелена светлина за пешеходците има и на други оживени кръстовища в столицата. От столичната община обещават в близко бъдеще по всички основни кръстовища да бъдат поставени "умни" светофари, така инцидентите се очаква да намелят.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2015 в 18:29

Alexr - всъщност подлез там има от десетилетия, просто е на 60-70 метра - кръстовището на Ситняково с Оборище. Осветен, чист, с магазини (макар и вече затворени повечето), охраняем или поне беше... А това е почти до главния вход на мола. Светофарът, за който говорим тук, е до второстепенния му вход, и няма смисъл от строеж на втори подлез при наличие на първи на удобно място (впрочем, разходът не е нищожен, може да струва над милион).

И като шофьор мога да ти кажа, че дори на това място десетки пъти пешеходци са минавали отгоре, над подлеза.

22.01 2015 в 13:09

Чакайте малко, какви предимства, какви пет лева. Бях тръгнал към Сердика и минах точно тогава с колата, съответно не можех да завия, защото се беше случило. Паркирах в началото на ул. Живко Николов и влязнох от входа на ул. Каймакчалан.
Вече към 22 си тръгнах и се заклевам, че може да се мине този светофар за тези 20 секунди, които ми обясняват в новината. Та това са 30 МЕТРА!!!

22.01 2015 в 12:46

Ей, това българите начело с журналята си нямат друга работа. На всички някой друг им е виновен. Пешеходния светофар там си е достатъчно дълъг , я всеки да пробва с нормален ход колко разстояние се изминава за 20 сек.
После да вземе да застане на светофара на трамвая и на колите и да види, колко време след светване на червен пешеходен светва зелен на колите. Защото всички пешеходни светофари светвват червено доста преди да се пуснат колите.
Това е направено ако ти светне червен пешеходен а ти си на средата да може да преминеш безпроблемно. Но българина умен , забелязал това и като светне червено , тръгва с идеята " ама то току що светна червено аз съм бърз ще мина"
Както и да е, хейтвайте си , направете затвор по 400 години за шофьорите , а пешеходците им давайте медал като минат на червено , така всичко ще се нареди.

22.01 2015 в 11:32

Добре де, но на фона на разходите за построяването на самия търговски център с офиси за отдаване под наем и паркинги, построяването на един подлез под кръстовището на "Ситняково" и "Попова шапка" е нищожно като разход. Също такъв подлез е необходим и в другия край на търговския център, където пешеходците притичват през дупките в оградата на трамвайната линия. Подлеза може да влиза директно в търговския център. Въобще общината и инвеститорите в подобни обекти могат малко да си размърдат мозъците и да го направят хем удобно, хем без много разходи. Въобще построяването на търговски център, без да се помисли за това как клиентите ще стигат до него ми се вижда малоумие.

22.01 2015 в 11:09

Хайде да сме точни. Както "читател" правилно намекна, там са ДВА последователни светофара. Десетки пъти съм пресичал. Понякога наведнъж (като млад човек все пак се движа достатъчно бързо), понякога на два пъти, ако червеното ме хване по средата.

Обяснявам - там са 2 светофара. Булевардът е голям, но при трамвайните линии има "островчета". И то от всяка страна на трамвая. Първо пресичаш едното платно, после (ако е зелено) пресичаш и другото платно. Ако е червено чакаш.

Може да не е супер удобно за пешеходно пресичане, но точно на това място няма особено голяма нужда от пешеходно движение - откъм Редута в тази част няма почти нищо, а откъм мола е вторият (не-главен вход). Мястото, където има повече търговски и др. обекти е ул. Оборище, на 60-70 метра от там, и си има подлез. Така че няма причина някой да се юрка между двете островчета през трамвайните линии, когато идва трамвай. За капак трамваят нито е невидим, нито е без фарове.

22.01 2015 в 11:04

Проблемът не е във светофара...

Ако може по-малко тъпи кифли и фешънчета да се изрязват на левия там и да минават на червено - няма да има проблеми.

Ама то от хора без капка акъл, които по цял ден клечат по моловете, какво да се очаква?

22.01 2015 в 10:24

Това със светофара не е съвсем така. Наистина е къс пешеходният, НО това се отнася за този, който е на платното откъм Редута. Т.е., ако тръгнеш да пресичаш от мола към Редута, СЛЕД като пресечеш платното и трамвайната линия и тръгнеш през второто платно може да те хване червено насред улицата. В обратната посока този проблем го няма. За да се окажат пред трамвая е доста вероятно да са тръгнали на червено.

22.01 2015 в 10:04

Какво стана с хейтърите дето пешеходците са им виновни че не могат да карат със 100-120 в центъра на София? Анадолски арабески сте всичките тука. Недъгави индианци - даването на книжка за МПС и българския паспорт са две абсолютно несъвместими неща. Дори общината публично си призна, че светофара УМИШЛЕНО е направен да НЕ МОЖЕ да се пресече на ЗЕЛЕНО!!! За да нямало задръствания! Кофти е да живееш сред самоубийци и камикадзета, но явно това сме ние българите - нещастен лайнян кафказко чеченски народ от примати нееволюирали достатъчно ... А там измираме ние и децата ни, но толкова сте тъпи и ограничени, че никога няма да го разберете. Ама акъл .. да беше хуй да ви го набия...