Възстановиха откраднати части от паметника на Левски по чертежи от 19 век

OFFNews 02 февруари 2014 в 14:11 3134 0

Възстановиха откраднати части от паметника на Левски по чертежи от 19 век. Снимка: БНТ

Всички откраднати бронзови елементи от паметника на Васил Левски в София вече са възстановени, след като скулптори изработиха елементите, използвайки уникални чертежи от 19 век, съобщава БНТ.

В столична леярна са възстановени и елементи, които са унищожени след като през 80-те години обърнал се трамвай потрошил много от бронзовата декорация.

Възстановени са всички откраднати осем грифона. Готови за поставяне на паметника на Апостола са и три фенера, както и напълно реставрираните четири канделабъра с всички сложни за изработване инкрустирани украшения по тях.

Майсторът е известеният български скулптор Марин Марков. Негови произведения са излагани в най-големите световни галерии. Първата му професионална поръчка била в средата на 80-те. Тогава създал паметник на Левски, който и днес може да бъде видян пред посолството ни във Вашингтон.

Дни преди 19 февруари всички възстановени елементи от паметника на Апостола ще бъдат върнати на местата им. В леярната са сигурни, че ще успеят навреме и мемориалът ще изглежда така, както в първите дни след откриването му края на 19 век.

Зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов каза, че тече диалог за поставянето на гвардейски пост на паметника на Левски, но резултат все още няма. Преди време общината отправи конкретно питане към президентството и Министерството на отбраната. Чобанов се съгласи, че в краен случай е вариант да се поставя символично гвардейски пост поне три дни преди всеки 19 февруари.

Тази идея за пръв беше предложена във фейсбук на страницата на кампанията ни Васил Левски 140 години жива идея за Свобода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!