Quantcast

Крадци задигат части от Паметника "Левски" в София (снимки)

Последна промяна на 26 октомври 2013 в 12:56 5241 28

Крадци демонтират части от паметника на Васил Левски Снимка: Сергей Антонов
Крадци демонтират части от паметника на Васил Левски Снимка: Сергей Антонов

Крадци демонтират части от паметника на Васил Левски в центъра на София.

Кражбите са от няколко дни, като всеки ден липсва по нещо ново, съобщи bTV след зрителски сигнал.

Полицията и общината са информирани, но набезите продължават.

„Единственият фенер, който беше в цялостния си вид, с трите лампиона и с трите грифона в подножието, беше този. Това означава, че тази нощ ето този тук грифон в ъгъла е изчезнал”, обясни режисьорът Красимир Иванов, подал сигнала.

От 10 дни той наблюдава как някой изнася на части историческия монумент.

„Първото, което ми направи впечатление, беше, че на един полуостров полицаите бяха хванали момченце от цигански произход с един от лампионите в ръка. След това (аз живея тук отзад) всеки ден започнах да се заглеждам какво се случва с паметника. Два дни след като полицията хвана циганчето с големия лампион, изчезват четири лампиона. И една седмица след това започват да изчезват и грифоните в основите. И както виждате, този фенер е тотално наклонен. Явно е хванат с всичка сила и е дърпан, и е клатен. Явно целта е да се освободи от основите и сигурно ще го изнасят целия”, обясни Иванов.

 На паметника са останали част от инструментите, с които крадците са работили.

Паметникът на Васил Левски е открит преди 118 години. Струвал е 70 000 златни жълтици. Фенерите са излети във Виена, припомня bTV. От 12-те барокови грифона, с които са били украсени, вече липсват половината и са изнесени пет от лампионите. 

Заместник-кметът по културата Тодор Чобанов съобщи, че ще бъдат направени реплики на липсващите елементи и те ще бъдат възстановени. Планира се и увеличаване на камерите за видеонаблюдение на мястото. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.10 2013 в 12:51

Бай Тошо не ги държепе из късо а в готовност. И ги пусна като загуби властта. Така както правят днес комунягите с хора като Дудуков и Болен. Не ги държат из късо, а в готовност. Залагат мини и готвят следващия метеж.

27.10 2013 в 12:49

Само да отбележа че ако не беше комунистическия експеримент който направи БГ най бедната държава в ЕС, нямаше да се стигне до тук. Мат'риала трудно връзва събитията и последствията. Това не е последствие на освобождаването ни от комунизма. Това е последствие от комунизма.

27.10 2013 в 12:47

Така е! Да се назначат веднага 12 милиона гвардейци - може и сирийци за да пазят всичките паметници. Ако може и 20 милиона полицаи за да пазят гвардейците. Аз плащам, няма проблем - коври яжте пийте и се веселете. Подпис народа.

27.10 2013 в 12:46

За да се вдигне рейтинга на Болен. Всички знаем, че цялата власт е впрегната да го реабилитира. Дори има скандален аудиозапис който обяснява как няколко скинара от атака под протекцията на тяхното министерство на вътрешните работи, правят золумите, за да може Болен да си пише точки после.

27.10 2013 в 12:44

А бе скинарчетата крадат и го продават за да изкарат някой лев за дрога. Нали го гледам всеки ден.
Когато волен не организира митинги както е в последно време те го закъсват много, и за тях няма ценности. Сложи ги да го охраняват и след 2 дни няма и да има следа от паметника, само спринцовки ще останат ...

27.10 2013 в 12:41

Знае се бе. Пеевски и Волен. Волен, доста често ходи на паметника на Левски.

27.10 2013 в 12:40

В момента са в двора на университета и се опитват да го превземат със сила. Предвожда ги нина гергова и носи част от откраднатите елементи с нея.

27.10 2013 в 12:38

Е нали сте коалиция.

27.10 2013 в 12:34

Там е стоянката на колите на доста охранителни фирми. И те не са забелязали нищо? Или не им се плаща за това? Срамота!

27.10 2013 в 07:37

рублофилите бранят съвеЦкия окупатор, четкат го и го лъскат, но не им пука за апостола... докато има камуняси - циганите ще крадат безнаказано, защото камунясите са царе на крадците. комунизЪмът ще изчезне, когато не остане нищо за крадене.