Крадци задигат части от Паметника "Левски" в София (снимки)

26 октомври 2013 в 12:56 6361 28

Крадци демонтират части от паметника на Васил Левски Снимка: Сергей Антонов
Крадци демонтират части от паметника на Васил Левски Снимка: Сергей Антонов

Крадци демонтират части от паметника на Васил Левски в центъра на София.

Кражбите са от няколко дни, като всеки ден липсва по нещо ново, съобщи bTV след зрителски сигнал.

Полицията и общината са информирани, но набезите продължават.

„Единственият фенер, който беше в цялостния си вид, с трите лампиона и с трите грифона в подножието, беше този. Това означава, че тази нощ ето този тук грифон в ъгъла е изчезнал”, обясни режисьорът Красимир Иванов, подал сигнала.

От 10 дни той наблюдава как някой изнася на части историческия монумент.

„Първото, което ми направи впечатление, беше, че на един полуостров полицаите бяха хванали момченце от цигански произход с един от лампионите в ръка. След това (аз живея тук отзад) всеки ден започнах да се заглеждам какво се случва с паметника. Два дни след като полицията хвана циганчето с големия лампион, изчезват четири лампиона. И една седмица след това започват да изчезват и грифоните в основите. И както виждате, този фенер е тотално наклонен. Явно е хванат с всичка сила и е дърпан, и е клатен. Явно целта е да се освободи от основите и сигурно ще го изнасят целия”, обясни Иванов.

 На паметника са останали част от инструментите, с които крадците са работили.

Паметникът на Васил Левски е открит преди 118 години. Струвал е 70 000 златни жълтици. Фенерите са излети във Виена, припомня bTV. От 12-те барокови грифона, с които са били украсени, вече липсват половината и са изнесени пет от лампионите. 

Заместник-кметът по културата Тодор Чобанов съобщи, че ще бъдат направени реплики на липсващите елементи и те ще бъдат възстановени. Планира се и увеличаване на камерите за видеонаблюдение на мястото. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!