Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Възстановиха 4 езера над Симеоново

OFFNews 16 август 2022 в 15:58 4115 2

Езера на Витоша

Снимка Аделина Анева/Столична община

Симеоновските езера са едни от най-посещаваните от столичани и гости на града природни забележителности, каза кметът Фандъкова

Фондация „София европейска столица на спорта“ към Столична община и Природен парк „Витоша“ съвместно възстановиха и почистиха четирите езера над кв.“Симеоново“ в планината Витоша. Инициативата е част от Програмата за рехабилитация на спортната и туристическа инфраструктура в планината Витоша.

Симеоновските езера са едни от най-посещаваните от столичани и гости на града природни забележителности. Сега те са почистени и привлекателни, каза кметът Фандъкова.

Споразумението между Фондация „София европейска столица на спорта“ и ПП „Витоша“, както и програмата за възстановяване на туристическа инфраструктура бяха подписани през 2020 г. Въпреки че общината има малка собственост в планината, всяка година инвестираме в това Витоша да бъде привлекателна за многото посетители на природния парк. Тази година сме предвидили над 160 000 лв., посочи също кметът. Освен изчистените от наноси Симеоновски езера, вече втори сезон се извършва подновяването и поставянето на нова туристическа и велосипедна маркировка на Витоша, което правим заедно с Дойчин Боянов.

Възстановени са и 11 чешми, навеси на спирки, заслони, предстои изграждането на една детска площадка в местност "Бели брези". Така подобряваме условията за разходна на софиянци и гостите на града. Знаем, че Витоша вече отдавна е един градски парк – в събота и в неделя десетки хиляди са на планината и затова е много важно всички да обичаме и да пазим планината, каза също кметът Йорданка Фандъкова.

„Искам да благодаря за съвместната работа и за помощта, която ни оказва Фондация „София – европейска столица на спорта“. През 2011 г. почистихме четирите езера по Оперативна програма „Околна среда“, но сега успяхме отново да направим това. Благодарение на помощта на Столична община бяха почистени и езерата в местността Дендрариума, извършени бяха още много дейности по рехабилитация на туристическата инфраструктура в планината, заяви Наталия Илиева – зам.-директор на Природен парк „Витоша“.

Предстоят три спортни събития на Витоша до края на годината, каза Анатоли Иванов, заместник-директор на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

На 28 август ще се състои емблематичното за София планинското бягане от НДК до Черни връх. В същия ден ще е съборът на Туристическия съюз на Черни връх. След това изкачване до върха ще има и от с. Железница. Предвидено е и изкачване в памет на алпиниста Боян Петров, съобщи също Анатолий Илиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews