Външният министър не вижда полза от декларацията за подкрепа на Украйна в НАТО

OFFNews 05 октомври 2022 в 18:01 2488 5

Министърът на външните работи Николай Милков

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Министърът на външните работи Николай Милков

„Аз лично не виждам някаква реална полза. Ние можем да я подкрепим тази декларацията, от което нищо нямаше да последва, защото тя не предполага ускорено приемане и, ако не я подкрепим, пак нищо няма да последва. Това е една политическа изявя на група държави“. Така  министърът на външните работи в служебния кабинет Николай Милков коментира отказа на президента Румен Радев да подпише съвместната декларация на 12 президенти на страни от Централна и Източна Европа по темата за членството на Украйна в НАТО.

Милков допълни, че към момента, официално, молбата за членство на Украйна в НАТО не е разпространена в Северноатлантическия съвет, като тя ще бъде тема в обсъждания, които тепърва предстоят на среща на върха на НАТО вероятно още този месец.

Дипломат номер 1 на служебния кабинет препоръча по темата за Украйна и НАТО да се следи стратегическата комуникацията на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг, като добави, че българската позиция е в духа на това, което той говори. Министърът обясни, че в комуникацията на Столтенберг се казва, че всички решения относно подкрепата на Украйна и как това трябва да се случва, се взимат във формат от 30 държави.

„Северноатлантическият съвет трябва да взима тези решения на базата на сериозен анализ между 30-те държави“, добави Милков. По думите му подобна инициатива, като на деветте държави, е „малко рискован процес“ и посочи, че „единството на НАТО е главната ни сила“.

Вероятно за да смекчи ефекта от българската реакция за декларацията, която по думите му е без значение, Милков, цитиран от БТА съобщи за получена от Киев благодарност за българската подкрепа за Украйна. „Позволете ми да изразя моята благодарност за твърдата и последователна подкрепа на Вашата страна за Украйна.“ – прочете външният министър от писмото, което получил от украинския си колега Дмитро Кулеба.

Европейските медии в кратки телеграми от София и в обширни анализи коментират като отказ на България да подкрепи Украйна в НАТО отказа на президента Румен Радев като единствен от държавните глави от региона да подпише декларацията на колегите си. За отказа съобщиха официално от „Дондуков“ 2. Заради реакцията на българския президент на същия адрес тази вечер има протест под наслов "ДА на Украйна - НЕ на Радев".

На фона на действията на президента, който в момента де факто е и отговорен за политиката на служебното правителство в отсъствието на парламент, "Демократична България", която ще е шеста политическа сила в новото Народно събрание, че ще внесе проекторешение за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна веднага след свикването на 48-ото НС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2159

4

Kilca

05.10 2022 в 20:25

Като е все едно, защо не подписа бе, тюфлек?! Продажно мекере!!!

2910

3

ivenco

05.10 2022 в 18:45

ОПГ"служебно правителство" с главатар фатмака радев здраво се държат един за друг. Няма да го критикуват я.

6386

2

Zlatko

05.10 2022 в 18:25

Въпроса е принципен бе мундиристе!
Какво да очакваме, този е избран от терлика, няма да тръгне срещу него я.

345

1

Джендо Джедев

05.10 2022 в 18:10

Външен министър твърди, че заемането на принципна позиция е "все едно"? Откъде го изкопаха тоя, от някой забой в Бобовдол ли?