Уволняват ли преподаватели от УНСС заради реваншизъм

OFFNews 05 май 2023 в 16:56 3589 2

УНСС

Снимка УНСС

УНСС

Уволнява ли ректорът на Университета за национално и световно стопанство преподаватели в университета от реваншизъм?

Три преподавателки - две от които отстранени, а третата в отпуск по болест - твърдят, че отговорът е ДА и привеждат аргументи. Ректорът проф. Димитър Димитров отрича и също се обосновава. Двете страни изложиха позициите си пред БНТ днес.

Какъв е казусът?

Трите преподавателки - д-р Мина Хубенова, д-р Татяна Иванова и Албена Макарова - сигнализират в Комисията за академична етика на УНСС с копие до ректора за нередности в провеждането на три конкурса за академични длъжности по английски и немски език. Твърдят, че те са проведени незаконосъобразно, защото университетът няма акредитация в професионално направление "Филология". Университетът не спира процедурите и преподавателките сезират Националната комисия по академична етика към министъра на образованието, която отменя конкурсите, както и една присъдена академична длъжност "доцент" (на преподавателката Калина Братанова) през 2022 г.

Днес Макарова и Иванова са уволнени, а д-р Хубенова е в отпуск по болест.

Ректорът проф. Димитров отрича реваншизъм. Едната преподавателка била уличена в плагиатство, другата - заради невземане на часове, срещу третата също имало сигнали, че не взема часове.

Обвинението в плагиатство е срещу д-р Хубенова, която коментира по този повод следното:

"Това е невярно. Не съм плагиатствала, разбира се. 7-членната комисия е съставена от петима, които не владеят немски език и те твърдят, че аз съм превела абзац от немски език. Два пъти съм проверена с академична търсачка за академично плагиатство, която е универсална, легална, МОН я е предоставило на всички университети и там категорично не съм плагиат".

Обвинените, че отсъстват от часове помолили студенти да потвърдят, че часовете са взети и "те са го направили първо писмено, а след това по техни думи са викани на разговор в "Човешки ресурси" и там също са потвърдили" - каза Хубенова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11900

2

Tanos

06.05 2023 в 11:52

А тази драма се разиграва в "елитния" факултет "Международна икономика и политика" на УНСС, където една самозабравила се деканка Бакалова и един невзрачен ръководител катедра "Международни отношения" отправят заплахи, че преподавателките не били лоялни към тяхната общност. Но сега не са сталинските години, за да ги изпратят в лагер, защото показват някаква нередност? Такава "нелояност" престъпление ли е? Явно Бакалова и Ралчев разсъждават "който не с нас и против нас". От какви позиции го правят? Явно това е тоталитарно мислене, без капка академизъм. Добре, че само са ги уволнили и че вече няма лагер в Белене...

11900

1

Tanos

06.05 2023 в 11:36

Значи уволняват М. Хубенова за недоказано плагиатство и съмнителни обвинения от хора, които не разбират немски. А в същото време, в същия факултет, връщат на работа доказана от Комисията по Академична Етика (КАЕ) на МОН плагиатка. Дело, гледано то 57ми състав на СРС, включващ един съдия и две технически лица, решава, че КАЕ не била пълно и главно доказала плагиатството на възстановената плагиатка. Сигурно 57ми състав се състои от професори? Защо ректорът на УНСС Димитров не обжалва това решение на СРС. Явно има стимули и др. съображения. Несправедливо уволнените преподавателки май не разбират тези детайли. А ние да мълчим ли и всичко това да се размине?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки