Уволнената директорка на фонда: Пратих бебе за лечение в Германия, всички бяха съгласни с това решение

Родители разтревожени, че поредната рокада може да застраши здравето на децата им

OFFNews 13 септември 2017 в 09:44 4572 2

Д-р Тинка Троева

Уволненият преди ден директор на Фонда за лечение на деца доктор Тинка Троева обяви в интервю за БНТ, че е почтен човек, не е извършила нарушения и е готова да се защити в съда по казуса, заради който бе отстранена на поста.

Вчера стана ясно, че здравният министър я уволнява заради "системни нарушения", като чашата - по думите му - преляла, когато разбрал, че Фондът е изпратил за лечение в Германия дете, което според наши специалисти можело да бъде трансплантирано и в българска болница.

Д-р Троева е категорична, че случаят, за който е уволнена, е решен според правилата и отхвърли обвиненията за лични връзки с германската клиника.

"Не очаквах министерството и лично министърът на здравеопазването да стигне до тук, така че съм си потърсила адвокат и ще правя изявление само с негово съгласие. (...) Разбира се, че ще се защитавам. Досега съм живяла почтен живот. Това, което каза министърът, мога да го оборя", заяви тя.

Бившият вече директор бе защитен и от Обществения съвет към фонда.

"Уволнението на шефа на фонда за лечение на деца доктор Тинка Троева е твърде тежка мярка и поражда неспокойство сред родителите, които очакват лечение за техните деца", заяви Пенка Георгиева от Обществения съвет. Тя призна, че е имало административни нарушения. Според нея обаче министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е трябвало да разговаря с доктор Троева. 

Доктор Троева не е взела еднолично решение за изпращане на детето в Германия, лекарите във Фонда бяха категорични, че това дете трябва да замине за лечение в чужбина, добави Георгиева.

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров обаче коментира пред БНТ, че случаят с изпратеното за трансплантация в Хамбург дете "прелял чашата на неговото търпение".

"Аз съм пред дилема дали да не подпиша правен формуляр S2 в нарушение на закона", обясни той. Според него нищо не налагало това дете да бъде трансплантирано в чужбина, защото такива трансплантации се правят в болница "Лозенец". Директорът на тази болница, както и на ВМА, не са били уведомени за случая, обяви проф. Петров. "Ако някой може да каже, че тази трансплантация не може да се направи в България, това са само тези лекари, а те не са знаели. Доктор Троева също нямаше отговор на този въпрос", каза той.

Въпреки скандала детето ще бъде трансплантирано в Германия, където то вече е заминало. В противен случай животът му може да бъде застрашен, а министърът посочи, че иска на детето да бъде помогнато.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

1

мнение от IP

13.09 2017 в 11:01

Верно ли, бе здравният министър иска на детето да бъде помогнато?! Изначално грешно е съществуването на този фонд при такива правила. Някои лекари да определят може ли или не някой да се лекува в България. По-добре да има списък в който пише: Чернодробна трансплантация - в България, сърдечна операция- в. Германия, бъбречна- еди къде си и да не се правим, че ни е грижа за децата. Защото трябва да има достатъчно пари всички да имат възможност да се лекуват, където са убедени че трябва, когато става дума за живота на детето им. А никой няма да се обърне към фонда, ако не става дума за живота на дете.
 
X

Да помогнем на украинските деца!