Управници пият морска вода във Варна, за да докажат, че е безопасна

OFFNews Последна промяна на 05 юли 2014 в 16:20 26540 10

Снимка Булфото

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев, областният управител на Варна Иван Великов и кметът Иван Портних пиха морска вода край плаж Рапонги в морската столица.

Тримата предприеха показното пиене, за да докажат, че няма никакъв риск за здравето на туристите и "чистотата и състоянието на морската вода са обект на постоянен анализ и контрол."

Днес Министерството на здравеопазването (МЗ) и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) обявиха в декларация, че всичките 23 зони за къпане, разположени на варненското черноморско крайбрежие, Златни пясъци, Св. "Константин и Елена", "Слънчев ден", "Ривиера" не са опасни за здравето на туристите.

Единствено в пробата морска вода от вътрешната градска зона за къпане "Офицерски плаж"- Варна има изменени микробиологични показатели.

Напълно безпочвени са препоръките от частен характер туристите, почиващи на Черно море, да се имунизират срещу хепатит "А" и МЗ на България не е разглеждало изобщо подобна хипотеза. Обратното би означавало всички страни, граничещи с Черно море, да вземат подобни мерки за своите туристи, какъвто факт не ни е известен и би бил далеч от сериозните научни доводи и съществуващи практики, обявиха от МИЕ и МЗ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

10

Мартин Димитров

24.05 2020 в 07:39

Мисля че трябваше да пиете вода от варненското езеро, за да доказвате нещо. Какви са тези евтини номера да правите цирка в по отдалечената точка от проблема

06.07 2014 в 12:04

Който каквото иска да казва, жеста е чудесен, сега спокойно можем да отидем да се изкъпем в моренцето (ест. ако не им стане нещо на тея тримата до няколко дни :)

06.07 2014 в 00:04

Това верно чупи тъпомера О.о
Тия боклуци са допуснали нещата да излязат извън контрол и да се оплескат толкова много в Аспарухово! И сега, вместо да си понесат отговорността, ни разиграват някакви абсурди. Какво доказват с това - че морската вода по принцип се пие?
То и пикнята става за пиене и лайната - за мазане. Затова пожелавам на варненци другия път да им изригне канализацията по улиците, пък ха дано им дойде акълът да не избират малоумници и циркаджии...
Каквато ни държавата, такъв ни и Батманът.

05.07 2014 в 21:16

Похвално! Сега остана да запретнат ръкави и да пушнат по някой крадлив мангал, за да покажат, че имат мерак да борят престъпността и мога с две ръце да гласувам за тях, :)
Но наистина инициативата им за прекратяване на паниката и спасяването на туристическия сезон е много добра.

05.07 2014 в 20:07

Не довърших, но и това е начин да се помогне за спасяването на туризма, визирайки горните "герои" и нека да не ги плюем.

05.07 2014 в 20:02

Когато за първи път "специалист- професор", "алармира" обществеността, колко е "опасно" Черно море мнооого се усъмних. Толкова години ние знаем, че е гнусно, заради "добре заустените" фекалии, но никой не прави нищо по въпроса, а се раздават "сини флагове", и изведнъж- всякакви коки... Е, кой иска да съсипе сезона- май не е "бедствието"?
"Едни хора" правят мръсно на други "едни хора", а? Не зная кой печели, но зная кои губят. И казвам, че няма да отида там, защото сега е станало опасно, а защото от години е гнусно- и това е избор, направен отдавна, но не приемам "компетентни " специалисти да се опровергават с мненията си по медиите и да режат "хляба и сиренето" на хората, които разчитат на сезона...

05.07 2014 в 18:27

Те просто търсят начин да спасят туризма в града. Може да изглежда нетрадиционен този начин за успокояване на плажуващите, но според мен е успешен.

05.07 2014 в 18:26

Тъкмо мислех да го подквасиме /морето/, тези пък ще го изпият.
Не се ли наядоха и напиха, та и морето....

05.07 2014 в 17:05

Как ми се ще сега да ги покоси нещо... С един куршум, два заека... :(

05.07 2014 в 16:34

Идиоти! Да бяха пили вчера - сега щях да съм на плаж :(