Украинските бежанци, които отказват предложеното настаняване, ще си търсят подслон сами

OFFNews 29 май 2022 в 17:51 8250 6

Украински бежанци напускат Бургас

Снимка БТА/Тодор Ставрев

Украински бежанци напускат Бургас

Агенцията за бежанците въвежда декларация за украинските граждани, с която, ако те откажат предложеното им настаняване по държавната програма, поемат сами отговорността за подслона си. Това заяви по БНТ председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева.

Въвеждането на този документ се случва след като тази сутрин близо 200 бежанци във Варна отказаха в последния момент да се качат на организираните за тяхното преместване автобуси и да потеглят към държавна база в Паничище. Натам се насочиха само петима души от предварително заявилите около 200 души във Варна, че приемат настаняването.

"Всичко беше планирано и подготвено до последния детайл, ситуацията се променяше до последния момент", обяви Тошева по bTV. Информация за намеренията на бежанците от Украйна е събрана чрез анкета. Над
40 хил. от тях са попълнили въпросника.

„За съжаление, е факт хабене на ресурс – човешки и финансов. Това е като с фалшивите сигнали на тел. 112“, коментира Тошева.

Тя предупреди, че в краен случай ще се наложи украинци да бъдат настанявани в бежанския център в Елхово с над 1700 места. "Това е най-фаталният вариант, не искаме да прибягваме към него, но заради капризи може да се наложи", допълни Тошева.

Вагоните ги разкачват, а украинците си тръгват, нали?

За разлика от Варна, в Бургас всички 57 бежанци, които бяха потвърдили, че са съгласни да бъдат настанени в Паничище потеглиха към планинската държавна база. Очаква се утре да бъде изведена нова група от 70 човека, настанени в хотел в Слънчев бряг. 

"Динамиката се променя през 15-20 минути, получаваме информация от хотелиери, от украински граждани и техните организации, също така и през екипите, които са на терен, че определени хора или се отказват, други - че няма да изчакат и планират да тръгнат със собствен ход в някаква посока", коментира Тошева.

По нейни думи за последните 24 часа страната ни са напуснали над 5 200 бежанци.

"По-голямата част се връщат в Украйна, в райони които са мирни и няма непосредствена заплаха за живота и здравето на тези хора", посочи тя.

Три екипа на Държавната агенция за бежанците са на терен; общо са над 100 души от всички ведомства. За днес са били осигурени над десет автобуса, осем допълнителни вагона от Българските държавни железници .

"Има извънредни дежурства във ведомствата. Ще има служители 24/7. Подсилени са местните структури на БДЖ и МВР в Бургас и Варна. Осигуряват се транспортни коридори, има и храна, и вода за бежанците", каза Тошева.

В понеделник Министерството на туризма ще започне да изплаща дължимите пари на хотелиерите, приютили бежанци, за месец април, увериха от Министерство на туризма.

Има обособени буферни зони за нощувка на бежанците, ако някъде настъпи проблем с логистиката по пренастаняването им в последния момент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1015

7

Captain Cook

30.05 2022 в 10:02

На никого не пожелавам такава съдба като тяхната.Всеки от тях преценява къде ще отседне.Или да напусне страната ни.Не чух някой от тях да се е оплакал.Напротив,почти всички са безкрайно благодарни от проявеното гостоприемство и съчувствие.

1037

6

PrinceOfDarkness

29.05 2022 в 22:33

Загрижил се за сирийците иначе ги мислиш за нелегални имигранти и терористи лъжи и лицемерие

1037

4

PrinceOfDarkness

29.05 2022 в 20:53

По твоята логика трябва да мизерстват щото са бежанци ако бяха настанени в лагери щеше да разправяш или че държавата е некадърна или колко гадни са украинците голям лицемер си босилек

-5531

2

Ран Босилек

29.05 2022 в 19:28

Свърши авантата и ще бягат да търсят в Европа. Смях. Ако не са в петзвезден хотел, отказват да са бежанци.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков