Вагоните ги разкачват, а украинците си тръгват, нали?

Вместо очакваните между 200 и 250 украински граждани, за базите ни в Рибарица и Паничище от Варна тръгнаха по-малко от 10 души

Калина Цонева 29 май 2022 в 13:39 7937 1

Вместо очакваните между 200 и 250 украински граждани, за ведомствените бази в посока Рибарица и Паничище от Варна в неделя с първата композиция, с която започна извозването на бежанците от морето, тръгнаха по-малко от 10 души.

До 31 май вечерта, когато на практика изтича срокът на правителствената програма за настаняването на украинските бежанци в хотели по курортите, планираните композиции са общо шест – по една сутрин и вечер с влака Варна-София, през Горна Оряховица.

Повече от 200 души на практика се отказаха да излязат от хотелите и да пътуват в последния момент. От тях 80 души трябваше да стигнат до Плевен, откъдето с автобуси да се извозят до Рибарица, а останалите 120 човека да се транспортират до Дупница и след това до Паничище.

В анкетите сред украинските бежанци у нас, които продължиха до петък – 27 май вкл., участваха близо 40 хил. души, повечето от които обявиха, че няма къде да отидат, ако се наложи да напуснат хотелите по морето.

Така от влака, който потегли точно по разписание бяха разкачени и допълнителните три вагона, с които трябваше да пътуват украинците. Един вагон е със средно 80 места.

Че ситуацията не се развива според очакванията стана ясно още около 9 часа, когато за изпратените пет автобуса пред хотел „София“, излязоха само няколко души. Четири от тях тръгнаха празни, а въпреки перфектната логистика с осигурен коридор за придвижването на бежанците и подсигурен подкрепителен пункт от БЧК и добворолци, само петима бежанци се качиха на влака.

„Тези 200 души бяха дали предварително съгласие да пътуват, но се отказаха. Повечето заявиха, че са решили да не пътуват, а да си търсят сами квартири или да тръгнат към Украйна“, каза областният управител на Варна Благомир Коцев.

От хотелите са изразили съгласие бежанците да останат до последния възможен ден.

Заради фластарта, екипите, създадени от различни ведомства, отново тръгват по хотелите в комплексите в неделя следобед, за да разберат колко са желаещите да пътуват утре и в следващите два дни.

По думите на Коцев “около 20 хиляди са настанените украинци в хотели във Варненско. От тях близо 3 000 вече са заминали. Седем хиляди души бяха изразили готовност до 1 юни да се преместят към вътрешността на страната ни, но в момента ситуацията явно става коренно различна“, коментира Коцев.

Иначе, ведомствените бази в района могат да поемат между 500 и 1 000 души, но местата се пазят за крайно нуждаещи се сред бежанците.

„Не сме наясно с това каква ще е базата, където ни местят (Рибарица –б.м.). Видях посредством Google, че там има само една аптека. Не съм разочарован, важно е пътуването“, каза Вячеслав Радованов от Одеса, който заедно с баба си е сред качилите се на влака от Варна.

„В последното денонощие страната ни са напуснали повече от 5 хил. украински граждани“, каза пристигналата сутринта на жп гарата във Варна Мариана Тошева – председател на Държавната агенция за бежанците.

По думите ѝ „преместването на желаещите бежанци от морето към вътрешността на страната ще става в различни бази. Те не се споменават от съображения за сигурност. Пътуванията ще стават поетапно, а настаняването – според нуждите на хората. Има много уязвими групи сред тях“, посочи Тошева.

Тъй като настанените в отделните хотели по морето вече са създали свои общности, от ДАБ се опитват да уважат желанието им да останат заедно и там, където ще бъдат преместени.

След Варна, Тошева в неделя следобед е в Бургас, за да провери логистичната организация и по южното Черноморие.

Междувременно, доброволци вече се огранизират по гарите освен във Варна, но и в Бургас, София, Велико Търново и София, откъдето се очаква да преминат бежанците на път за базите из страната.

Снимки: Авторката

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!