Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Учител изгони гимназист от час заради тениска на Slayer

Александра Маркарян 04 юни 2013 в 15:33 58090 77

Учител изгони ученик от час по физическо заради тениска. Снимка Google Street View
Учител изгони ученик от час по физическо заради тениска. Снимка Google Street View

Учител е изгонил гимназист от час по физическо заради тениска на Slayer с надпис God hates us all (Бог мрази всички ни).

За случая от 3 юни разказа бащата на момчето Нивелин Якимов.

Деветокласникът влязъл в часа за спорт по шорти и метъл фланелката. Учителят по физическо в Професионалната гимназия по икономика "Д-р Иван Богоров" във Варна, заместващ титуляра, заявил на деветокласника пред останалите ученици, че няма да го допусне с подобна фланелка, тъй като била "неестетична" и "невъзпитана". Казал, че ако втори път тийнейджърът се яви с подобна фланелка, "ще го заведе при директора" и го изгонил от часа.

Учителят е нарушил една сериозна забрана - той няма право да гони ученик от час. Няма и право, при липсата на специално изискване за облеклото на учениците в часа, да прави подобни забележка.

Училището има утвърдена униформа, без която учениците не се допускат в сградата. Тя обаче не се носи в час по физическо. Единственото изискване към облеклото там е да е подходящо за спорт, обясни бащата.

"Училището има утвърдена униформа, без която учениците не се допускат в училище. Синът ми спазва категорично униформата и от две години, откакто е в училището, никога не е бил връщан заради липса на униформа. За носенето на униформата лично аз стриктно държа. Във въпросния ден синът е бил на училище с униформа, а в раницата си е носил шорти и въпросната тениска за часа по физическо. От време на време ходи в часовете по физическо с различни метъл фланелки. Искам да отбележа,че няма някакво по особено изискване за облекло в часа физкултура - единственото е да бъде подходящо за спорт.

Въпросният даскал замествал титулярния учител по физкултура. По време на часа са били два класа с различни учители. В началото на учебния час "педагогът" е заявил пред всички, че няма да допусне сина с подобна фланелка, тъй като била неестетична и невъзпитана, като му казал, че следващия път ако се яви с подобно нещо, ще го срещне с директора, след което го отстранил от час", разказа Якимов.

Отстраняването от час противоречи както на правилника към действащия Закон за народната просвета, така и на училищния правилник.

В чл. 2 ал. 6 пише:

Учителят не може да нарушава правата на ученика, да унижава личното му достойнство, да прилага форми на физическо и психическо насилие върху него. Учителят няма право да отстранява ученика от учебен час или от извънурочни и извънучилищни дейности.

"Не съм дребнав и никога досега не съм ходил да се разправям с учители за оценки. Винаги съм защитавал учителите пред сина ми и съм обяснявал, че той няма право да им отговаря и да се конфронтира с тях. Синчето не е някакъв ангел, но досега никога не е имал проблеми с дисциплината, добре е и с успеха", казва бащата, член на училищното настоятелство, и допълва, че лично ще отиде да говори и с учителя, и с директора.

OFFNews потърси за коментар директорката на гимназията Янка Бакалова. В този момент тя провежда изпит, обясни техническият секретар на училището. Не открихме и помощник-директорите за коментар. От училището обаче обещаха да проверят случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!