Училищният директор в България средно на 53 години, софийският - на 54

Александра Маркарян 20 януари 2022 в 07:00 1737 0

Средната възраст на училищните директори у нас е 53 години, а в област София град тя е с година повече - 54. Данните съобщи МОН в отговор на въпроси от OFFNews. Те са актуални към към 1 декември 2021 г.

Потърсихме информация за профила на училищните директори и, най-вече, за продължителността на управлението им в училищата. В България няма мандатност за ръководните постове в училищата и това позволява едни и същи хора да управляват дадени училища в продължение на десетилетия. Професионални ясни критерии - свързани с управленските умения и оценка на резултатите - за заемане на длъжността също липсват, а те биха позволили изборът да бъде поставен на професионална основа и да отдалечи политическото влияние в образованието.

На този етап обаче информация за продължителността на управление на директорите няма.

"Тази информация не се събира централизирано, с нея разполагат работодателите на директорите - Регионални управления на образованието", отговаря МОН на въпросите ни колко от директорите управляват съответно до 5 г., между 5 и 10 г., над 15, над 15, над 25 г., 30 години и повече.

Въпросът за мандатността беше повдигнат по време на коалиционните преговори преди съставянето на правителство и тогава акад. Николай Денков - още в качеството си на преговарящ от името на "Продължаваме промяната", а не на министър - се съгласи, че мандатност е необходима.

Преговорите за образование: Въвежда се дълго чаканата мандатност на училищните директори

На въпрос на OFFNews планира ли ръководството на образователното министерство да предложи въвеждането на мандатност на директорите, ако да - кога и смята ли, че е необходимо ограничение в броя на евентуалните мандати от МОН отговарят, че "дискусиите по всички тези въпроси предстоят". Преди няколко дни образователният синдикат към КТ "Подкрепа" отново повдигна въпроса и поиска въвеждането на мандатност на училищните директори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови