Мандатност на училищните директори поиска 'Подкрепа'

Александра Маркарян 11 януари 2022 в 13:36 3141 0

Снимка Pixabay

Въвеждане на мандатност на директорите на училищата поиска председателят на синдикат "Образование" към Конфедерацията на труда "Подкрепа" д-р Юлиян Петров в позиция по законопроект, предвиждащ деполитизация в училищното образование и иницииран от министъра на образованието акад. Николай Денков. С него се променя Законът за предучилищното и училищното образование.

Въвеждане на дълго очакваната мандатност на директорите в училищата бе ангажимент, поет от "Продължаваме промяната" при преговорите за сформиране на коалиционно управление след изборите. Този въпрос обаче не се засяга в закопроекта.

Преговорите за образование: Въвежда се дълго чаканата мандатност на училищните директори

"Чудесно е, че се забранява политическа и партийна дейност в българското училище, но това не изключва българският учител да бъде наясно с водещите национални образователни политики и дори трябва да бъде модератор в тях. И категорично да не се вменява непочтеност към всички политически партии", отбелязва д-р Петров по повод предложената деполитизация, но отбелязва: "От текста, че учителите трябва да бъдат „партийно неутрални“, което важи и за директори, началници, без министри, категорично не следва, че изброените не могат да членуват в политически партии или да поддържат политиките на тези, които ги формират".

Според него паралелно с въвеждането на деполитизация трябва "незабавно да спрат политическите интервенции при назначенията на директори", а един от инструментите за това е директорската длъжност да стане мандатна, "макар и с неограничен брой на мандатите", както и да се регламентира ценз и управленчески опит към бъдещите училищни директори.

От синдиката искат да имат представители в конкурсите за директори, а също длъжността началник на Регионално управление на образованието "да се освободи от политически влияния, като се гарантира нейната автономност и се изясни дали е мандатна". Сегашния модел на „скрита мандатност“ е податлив на политически влияния, уточнява становището.

"Ако тези предложения не бъдат изпълнени, само предложените промени няма да изпълнят своята мисия", предупреждава синдикатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови